Белоруска Црква сматра нову Цркву у Украјини расколничком

Оснивање у Украјини аутокефалне помесне Православне Цркве у Белорусији је названо расколом. То је изјавио 15. децембра 2018. године за новинску агенцију ТАСС председник синодалног  Одељења за медије Белоруске Православне Цркве протојереј Сергеј Лепин.

-За нас је с формалне тачке гледишта ова Црква расколничка, а о контактима с њом не може бити ни речи, рекао је он и истакао да су контакти могући само на грађанском плану и изразио наду да ће бити добросуседски. Такође је покренуо питање притиска на представнике канонске Украјинске Православне Цркве.

-Став да се нико неће прогонити може се само поздравити, али је главно да то не буду тек празна обећања, рекао је протојереј Сергеј. -Надам се да украјинске власти схватају да прогон нису само физичке и економске казне, него је то и информативни и политички притисак, од чега би требало заштитити припаднике Московске Патријаршије.

У суботу, 15. децембра 2018. године, у Кијеву, у катедрали Свете Софије, под покровитељством Цариградске Патријаршије и уз активно учешће украјинских власти, одржан је такозвани сабор уједињења. Сходно његовим резултатима, председник Украјине Петро Порошенко, који је лично учествовао у расколничком сабрању, објавио је оснивање нове црквене структуре у земљи - помесне аутокефалне православне Цркве, на челу са митрополитом перејаславским и белоцерковским Епифанијем, који је био епископ неканонске Кијевске Патријаршије.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ)