Бугарски митрополит: „Сабор уједињења“ је расколнички

Архијереј Бугарске Православне Цркве Митрополит видински Данило изјавио је да  „сабор уједињења“, сазван кршењем канонског поретка и укључивањем ванцрквених лица у њега, неће зацелити раскол међу верницима у Украјини, већ ће га још више продубити. То је изјавио у интервјуу објављеном на званичном сајту Бугарске Православне Цркве.

Он је овако прокоментарисао „сабор уједињења“, који је одржан у Кијеву 15. децембра 2018. године: -Рећи ћу речима једног архијереја канонске Цркве којима је одговорио на позив патријарха Вароломеја да присуствује овом скупу: `Чврсто сам убеђен и исповедам да и даље остајем веран јединој Православној Цркви, а моје присуство на овом сабору противречи првом Давидовом псалму у којем стоји: Благо човеку који не иде на безбожничко веће`.

Такође је митрополит Данило изјавио да сматра да је иницијатива за стварање аутокефалне Цркве искључиво политички пројекат. -Ко су они који инсистирају на аутокефалији? Прво, државна власт. Као што митрополит Онуфрије с правом напомиње, власти чују глас само оних група које пале цркве, исповедају национализам, позивају на мржњу и вичу `Смрт московитима. Зашто се чују само њихови гласови и захтеви за аутокефалношћу?, пита се митрополит  Данило. -Зашто се не узима у обзир мишљење једине признате канонске Украјинске Православне Цркве? Којег смисла има слушати ту групу чији су предводници лишени духовног здравог разума и одлучени су од Цркве?

-У садашњој неспокојној ситуацији утешна је вест - жеља православних у Украјини да очувају јединство Свете Православне Цркве. А то наилази на одговор и одјек у читавом православном свету, мишљење је архијереја Бугарске Цркве.

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског Инфо служба СПЦ)