У 2018. години убијено преко 3.000 хришћана због вере

Пре нешто више од месец дана Фондација Папског права „Помоћ Цркви у невољи“ објавила је свој Годишњи извештај који покрива период од јуна 2016. до јуна ове године, наводећи да у свету има око 300 милиона прогоњених хришћана и 38 земаља у којима су они дискриминисани. Многи од њих губе своје животе због своје вере.

И ове године, 2018. године, ова драматична тежња је, нажалост, потврђена, изјавила је Марта Петросило, представница те Фондације, и додала да је врло тешко имати тачне процене, спомињући само неке од многих тужних догађаја. Између осталог, споменула је пет свештеника у Централноафричкој Републици убијених у четири одвојена напада; и седам свештеника убијених у Мексику.

У Нигерији је у априлу дошло до напада у цркви у којој су убијена два свештеника. Само у првих пет месеци ове године у нападима Муслимана Фулана убијено је готово 500 хришћана. Недавни напад на Египат, обављен 2. новембра, у којем је убијено 11 хришћана док су путовали у манастир у близини Миније, уз многобројна друга убиства, потврђује драму антихршћанских прогона, истакла је Марта Петросило.

Размишљајући о овогодишњим добрим вестима, о ослобађању Асије Биби у Пакистану после скоро десет година затвора, представница Фондације „Помоћ Цркви у невољи“ приметила  је да, нажалост, њена драма још траје. Надали смо се да ће Асија ускоро моћи напустити земљу, али, нажалост, то се није догодило; тако да је још увек у Пакистану, а она и њен муж живе под поилицијском заштитом. Али нису и њене две ћерке, које су се морале неколико пута селити само у последња два месеца пошто су примале претње.

Жене хришћанке су погођене двоструко у многим областима - додала је Петросило. У многим земљама постоје отмице, силовања и присилни бракови, и то је тужан пример за Пакистан где сваке године неких хиљаду девојака, али вероватно много више, хришћанки и хиндуисткиња  киднапују, силују и потом присиљавају да се удају за њихове силоватеље. Један од последњих случајева догодио се протеклих месеци, а то је 12-годишња девојчица.

Ситуација је слична у Египту, где се сваког месеца отима жена ради обраћења, а и због удаје за силоватеља. Дакле, као жена и хришћанин, у многим земљама света, то значи бити двоструко рањивији. То, нажалост, важи и за децу, истакла је Марта Петросило.

И Кристијан Нани, директор удружења Open Doоrs (Отворена врата) италијанског Отвореног друштва, које делује у више од 60 земаља пружајући образовање и помоћ хришћанима који страдају због своје вере, потврдио је да је према њиховим проценама у 2018. убијено више хришћана него прошле године. Ове године је дошло до великог насиља; вероватно ће број хришћана убијених због своје вере бити већи него 2017. године, током које је убијено више од 3.000 хришћана. Ови подаци се не односе на хришћане убијене у ратовима, или због беде или слично, већ управо због њиховог исповедања хришћанске вере, рекао је Нани.

Извор: Vatican News (са енглеског Ифо служба СПЦ)