Папа честитао освећење коптске катедрале

Предстојатељ Римокатоличке Цркве упутио је на православни Божић поздрав Коптској Православној Цркви преко видеа поводом освећења катедрале у Новом Каиру, новом административном главном граду Египта на 45 км источно од старог Каира. „Нека благослов нове катедрале буде благослов за све“, рекао је папа Фрања. Коптском патријарху Тавадросу II и његовој Цркви захвалио је на сведочењу чак и у посебно тешким тренуцима. „Драга браћо и сестре, имате мученике који ће ојачати нашу веру; захвљујте на њиховом примеру“, каже се у ватиканској видео поруци.

Папа је изричито поздравио председника Египта Абдел-Фатах Ал-Сисија, који је лично учествовао у прослави коптског православног Божића у недељу увече и у освећењу катедрале. Претходно је отворио нову џамију за 17.000 вјерника.

Ал-Сиси је позвао Египћане да се  свесно и опрезно старају о земљи. Верски спорови у земљи нису се окончали, па је неопходно да „дрво љубави“ засађено новом катедралом ужива даљу пажњу и бригу, рекао је председник.

Ал-Сиси је изричито захвалио папи Тавадросу. Његово трезвено реаговање на многе нападе на цркве у 2013. години допринело је томе  да се не само поправи штета, већ и да се изгради нешто ново.

Свечаности освећења катедрале присуствовао је и Велики шеик Универзитета Ал-Азар у Каиру, Ахмад ал Тајиб. У свом говору он је цитирао исламски закон који обавезује муслимане да штите хришћанска и јеврејска молитвена места у истој мјери као џамије. Први пут су изграђени и освећени џамија и црква, истиче овај сунитски великодостојник.

После освећења цркве патријарх Тавадрос  је у новој катедрали сслужио поноћну литургију. Већина египатских хришћана припада Коптској Православној Цркви. Нова каирска црква је посвећена Рођењу Христовом, и то је највећа црква на Блиском истоку, јер може да прими 8.200 верника, јављају египатски медији.

Извор: катрес (с немачког Инфо служба)