Ватиканска конференција о роботици и вештачкој интелигенцији

Ватикан ће расправљати о утицају вештачке интелигенције и робота на живот људи на међународној конференцији у фебруару. Како роботи постају све сличнији људима, мора се запитати и шта то чини човека, рекао је Паоло Бенанти, професор моралног богословља и етике технологије на Папском универзитету Грегоријана у Риму. Црква не жели да понуди готова решења, већ да допринесе дискусији, рекао је овај свештеник у уторак у Ватикану.

Посебно у областима у којима машина замењују човекову контролу, као што је то случај код аутомобила који сами возе, постоје „многа и горућа питања“, казао је Бенанти. Ово се односи и на здравствени сектор, као што је употреба робота у неговању старих. Бенанти је говорио на представљању годишњег генералног састанка Папске академије за живот од 25. до 27. фебруара у Ватикану на тему „Робоетика - људи, машине и здравље“. Председник Академије, надбискуп Винценцо Паља, најавио је један дан посвећен искључиво младим истраживачима.

Папска академија за живот обележава своју 25-годишњицу 2019. године. Основана је 11. фебруара 1994. године под папом Јованом Павлом II. Према ватиканским подацима, Академија тренутно има 151 члана са свих пет континената. То су доктори, теолози, биолози, научници и хуманисти. Циљ Академије је да негује интеркултурални, међурелигијски и интердисциплинарни дијалог,и посебно је посвећеназаштити људског живота.

Под папом Фрањом дошло је до преоријентације: класични фокус на питања као што је абортус или еутаназија проширен је у корист ширег приступа. Од тада се више пажње посвећује стањуизбеглица и расправама о смртној казни или трговини оружјем.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)