Прослава Светог Саве у Саборном храму у Врању

Прослава Светог Саве у Саборном храму у Врању
Прослава Светог Саве у Саборном храму у Врању
Прослава Светог Саве у Саборном храму у Врању
Прослава Светог Саве у Саборном храму у Врању

На дан празновања Светог Саве, првог Архиепископа српског, 27. јануара 2019. године, свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење протојереја-ставрофора Станисава Петрушевића, протојереја-ставрофора Небојше Стојадинова, протојереја Александра Јовановића, протојереја Синише Пиљановића и ђакона Мицка Мицковића и Александра Крстића.

Литургијском сабрању присуствовао је велики број верника, а директори и представници основних, средњих школа и Педагошког факултета у Врању, принели су славске колаче које је Епископ благосиљао по завршетку свете Литургије. Светој Литургији присуствовао је и др Слободан Миленковић, градоначелник Врања и председник Организационог одбора Светосавске недеље 2019., са сарадницима, као и г. Бранислав Трајковић, директор Предузећа Јумко из Врања, предузећа које је ове године кумовало Светосавској недељи, духовној и културно-просветној манифестацији, која се по 29. пут одржава у Врању.

У својој беседи, Епископ је говорио о Светом Сави и његовом значају за прошлост, садашњост и будућност нашег народа и Цркве, а посебно је истакао и похвалио основне и средње школе, као и Педагошки факултет из Врања, јер сви без изузетка доносе своје славске колаче у цркву, учествују у светој Литургији и тако на правилан, литургијски начин, славе Светога Саву.

У току Литургије рецитације посвећене Светом Сави произнели су ученици веронауке, уједно и учесници на конкурсу за избор најбољих рецитатора у Врању. Награђеним ученицима, Епископ је поделио дипломе и пригодне дарове.

По завршетку свете Литургије, у пратњи ђакона Александра Крстића, катихете у врањској Гимназији, спископ Пахомије присуствовао је прослави дана Светог Саве у Гимназији Бора Станковић у Врању, где су ученици ове образовно-васпитне установе извели богат културно-уметнички програм, уз поздравну реч директора школе Сузане Мишић Станковић.

Извор: Епархиај врањска