Прослава Савиндана у Трсту

Прослава Савиндана у Трсту
Прослава Савиндана у Трсту
Прослава Савиндана у Трсту
Прослава Савиндана у Трсту

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј присуствовао је 2. фебруара 2019. године вечерњој служби у храму Светог Спиридона Чудотворца у Трсту. Служио је надлежни свештеник протојереј-ставрофор Рашко Радовић, а певницу је предводио епископ Андреј.

После молитве, у сали Црквене општине Владика је, у присуству проте Рашка Радовића и јереја Душана Ђукановића, пароха удинско-порчијског, одржао састанак са одборницима Црквене општине. Током састанка разговарало се о могућностима унапређења црквеног живота у Италији.

У недељу, 3.фебруара 2019. године, Преосвећени Владика началствовао је светом архијерејском Литургијом. Саслуживали су прота Рашко Радовић и јереј Душан Ђукановић. Одговарао је храмовни хор, којим диригује проф. Ана Каира из Трста. Велики број верника Српске и других Православних Цркава из Трста узео је учешће у сабрању и светој тајни причешћа. Владика Андреј је веома надахнуто проповедао о личности и завештању Светог Саве. На крају службе поздравио је вернике и служашче свештенство на италијанском језику.

У поподневним часовима,  у словеначком позоришту у Трсту, одржана је приредба поводом прославе Светог Саве. Програм је отворио епископ Андреј, који је најпре поздравио гђу Ивану Стојиљковић, генералног Конзула Републике Србије у Трсту, и остале значајне госте, а затим је одржао беседу о значају личности Светог Саве и призвао благослов Божји на народ и децу која су се сабрала да обележе највећег сина нашег народа.

До краја вечери, најмлађи учесници програма песмом, рецитацијама и позоришним комадима приближили су публици лик светитеља.

По завршетку програма, председник Црквене општине г. Раде Миливојевић изразио је благодарност епископу Андреју што је својим присуством увеличао прославу. Он је такође захвалио свима који су својим трудом и залагањем помогли одржавање свечаности, нарочито учитељицама Слађани Марковић и Татјани Дашић, које су са децом вредно радиле на програму приредбе.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска