Светосавска академија у Новом Пазару

Светосавска академија у Новом Пазару
Светосавска академија у Новом Пазару
Светосавска академија у Новом Пазару
Светосавска академија у Новом Пазару

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија и ове године је одржана Светосавска академија у Концертној дворани Културног центра у Новом Пазару.

-Православни Срби широм света захвални су Светом Сави што је, како се пева у тропару „просветио своју отаџбину и препородивши је Духом Светим, засадио своју освећену децу као дрва маслинова у мисаоном рају“, нагласио је епископ Теодосије, који је бираним речима поздравио свештенство, монаштво, учеснике програма и присутне госте, преневши им духовну радост и благослов царског града Призрена.

Овогодишњу Светосавску беседу одржао је Ратко Поповић, песник из Грачанице, који је у наставку програма читао и своје песме. У програму су учествовали гости са Косова и Метохије – Црквени хор Бранислав Нушић из Косовске Митровице, Женска певачка група Ансамбла Фрула из Рашке и Културно-уметничка друштва Рас и Голија из Новог Пазара.

Православни Срби Рашке области, иако малобројни, но духовно уједињени у својој Цркви, прослављају Светог Саву молитвено, али му скроман дар и благодарност приносе и кроз Светосавску академију, коју је и ове године 17. пут организовала Српска православна црквена општина за Рашку област из Новог Пазара и манастир Ђурђеви Ступови. Академију су помогли Градска управа и Културни центар града Новог Пазара.

Извор: Епархија рашко-призренска