Митрополит Амфилохије: Сретење човјека и Бога је бесконачно

Митрополит Амфилохије: Сретење човјека и Бога је бесконачно
Митрополит Амфилохије: Сретење човјека и Бога је бесконачно
Митрополит Амфилохије: Сретење човјека и Бога је бесконачно
Митрополит Амфилохије: Сретење човјека и Бога је бесконачно

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 15. фебруара 2019. године, на Сретење Господње, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

-Нема веће среће од сусрета са живим и вјечним Богом. Тај свети велики дан чекао је и Симеон Богопримац јер му је Дух Свети казао да ће га удостојити сусрета са Месијом – Спаситељем. Сретење се празнује нарочито од шестога вијека, времена великог цара Јустинијана Управде који је владао и овим нашим крајевима (на Златици, Подгорици, постоји најстарија хришћанска лавра на овим просторима – сједиште епископа диоклијских). Због великог помора, свакодневног умирања по пет хиљада људи, и страшног земљотреса у Антиохији, 544. године цар Управда Јустинијан договорио је са цариградским патријархом да народ у читавом царству, које се простирало од Индије до Британских острва, пости. Благодареће томе – посту и молитву, на празник Сретења Господњег дошло је до заустављања помора и земљотреса и од тада је овај празник постао један од најдивнијих празника у Цркви Христовој, подсетио је Владика и наставио:

-И ево празнује се до данашњег дана то Сретење између Симеона Богопримца у јерусалимском храму када је узео Господа у своје руке и изговорио оне дивне и чудесне ријечи које и ми данас понављамо сваке службе Божје, на вечерњу: Сад отпушташ у миру слугу свога Господе јер видјеше очи моје спасење Твоје припремљено за просвећење незнабожаца и за славу народа Твога Израиља. И данас овдје, у нашем светом храму ми се сретамо са самим Господом и примамо самога Господа – Тијело Његово и Крв Његову. Наставља се та велика и света тајна Божијег присуства у људском животу, то Сретење човјека и Бога, најзначајније и најсветије Сретење, не само у времену пролазном, које данас јесте а сутра није, него Сретење које почиње данас и траје бесконачно у вјечност. Сретење са Богом!

-Свакодневно једни другима желимо срећу, а да срећа значи срести се са неким и нечим добрим, са оним што испуњава живот и што нас освећује и просвећује, што нас чини правим човјеком. Сретење са Богом је права истинска срећа, не оно са чим се срећемо овдје у земаљском пролазном животу. Сваки сусрет на земљи траје кратко, па и ако траје 100 година шта је то у односу на вјечност?! Oвај сусрет са живим Богом, Искупитељем, Месијом, са Господом Христом, започиње у Тајни светога крштења, Тајни запечаћење Духом Светим, у Тајни живљења у Цркви Божијој, Тајни примања Тијела и Крви Христове – Светога причешћа, Тајни молитве наше Њему усмјерене, и наставља се до смрти, и у смрти, и послије смрти, вавијек вијека. То је право Сретење! То је права и једина истинска срећа за свако људско биће овдје на земљу! Зато и ми празнујемо овај дивни празник и радујемо се сусрету са живим Господом нашим Исусом Христом. Њему нека је слава и хвала у вијекове вјекова, амин, закључио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у беседи на Сретење у Цетињском манастиру.

Извор: Митрополија црногорско-приморска