Камп животних вештина за особе са аутизмом

Камп животних вештина за особе са аутизмом
Камп животних вештина за особе са аутизмом
Камп животних вештина за особе са аутизмом
Камп животних вештина за особе са аутизмом

У Парохијском дому при Црквеној општини маршићанској у Маршићу већ две године постоји Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, који функционише при Удружењу за помоћ деци и младима са сметњама у развоју Свети Василије Велики из Маршића.

Боравак ради пет дана у недељи, а услуге користи педесетак малишана о којима брине седам стручних радника. Захваљујући донацији хуманитарне организације ОНЛУС у виду комби возила сва деца имају бесплатан превоз од куће до боравка и назад, за све кориснике осим стручног рада обезбеђена је и исхрана, а све услуге су потпуно бесплатне.

У оквиру пројекта Камп животних вештина за особе са аутизмом 14. фебруара 2019. године почео је трећи по реду боравак особа са аутизмом и трајао је до недеље, 17. фебруара 2019. године. Деца у току кампа бораве у континуитету са преноћиштем, од четвртка до недеље поподне, уз обезбеђен превоз, исхрану и надзор стручних лица, а подразумева се и учешће на богослужењима у храму. Овакав вид збрињавања особа са аутизмом је иновативна активност на подручју града Крагујевца и представља пилот пројекат као превенцију институционализације тих особа. Предвиђена је реализација више кампова и организоваће се два пута месечно, од четвртка до недеље, у Парохијском дому у Маршићу.

Пројекат представља добар пример удружености организација цивилног друштва, Епархије шумадијске и локалне самоуправе, јединствен је у Србији и има за циљ да социјализује кориснике и припреми их за будуће становање после нестанка биолошке породице.

Пројекат траје од новембра 2018. године и завршиће се до краја априла 2019. године, и јединствен је у Србији. Пројекат се имплементира у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД) који финансира Европска унија, спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а партнерски реализују Удружење за помоћ особама са аутизмом и Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју Свети Василије Велики из Маршића.

Почетку трећег по реду кампа присуствовао је г. Никола Рибарић, начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту.

Извор: Епархија шумадијска