Празник Сретења Господњег у Риму

Празник Сретења Господњег у Риму
Празник Сретења Господњег у Риму
Празник Сретења Господњег у Риму
Празник Сретења Господњег у Риму

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је, на празник Сретења Господњег, вернике мисионарске парохије Светог Саве у Риму. Прослава празника отпочела је вечерњом службом коју је служио свештеник Душан Ђукановић, уз саслужење јеромонаха Леонида Ебралидзеа из Грузијске Православне Цркве. Стихире вечерње службе појали су владика Андреј, г. Вид Ерцег, теолог на докторским студијама, и г. Максим Кивелев из Руске Цркве.

Служено је у Понтификалном колеџу Русикум, који је основао Папа Пио XI 1929. године за богослове католичке и православне вероисповести из Русије, који су протерани од стране комунистичке власти. На Антиминсу, који је освештао Патријарх московски и све Русије Алексеј I 1967. године, служили су садашњи патријарх Кирил, у време својих студија у Риму, као и блаженопочивши Епископ јегарски Јероним.

Добротом оца Петра Дуфке, ректора „Русикума“, који је уступио капелу Светог Сергија за богослужење и салу за састанке, у наставку вечери епископ Андреј је одржао радни састанак са гђом Биљаном Телечки, председницом СПЦШО Свети Сава, г. Дејаном Кнежевићем, чланом управе, и гђом Татјаном Гарчевић. Током састанка разматрано је тренутно стање у тој мисионарској парохији, а у циљу унапређења богослужбеног живота донети су закључци и конкретне обавезе које су учесници преузели на себе, исказујући на тај начин жртвену љубав према Светој Цркви.

Другог дана боравка у Риму, Преосвећени Владика началствовао је светом архијерејском Литургијом, уз саслуживање оца Леонида и оца Душана. Евхаристијско славље крунисано је светим причешћем које је из руке Епископа примио велики број присутних.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска