Седница ЕУО Епархије врањске

У Епископском двору у Врању 19. фебруара 2019. године одржана је редовна седница Епархијског управног одбора Епархије врањске. На седници су, између осталог, разматрана питања и активности из живота и рада црквених јединица, свештенства и монаштва на подручју Епархије врањске, са посебним освртом на мисију Цркве и проблеме са којима се свештенство и верни народ сусрећу на подручју Црквених општина Босилеград и Прешево.

Пред чланове одбора изнети су на увид и завршни рачун Епархијског управног одбора за 2018. годину и предлог буџета за 2019. годину, који су после разматрања једногласно усвојени, а на седници су разматрани и предлози буџета црквених јединица Епархије врањске.

Епархијски управни одбор Епархије врањске, као Управљач заштићеног подручја Предела изузетних одлика Долина Пчиње, у складу са законским обавезама, донео је одлуку којом се даје сагласност на решења о утврђивању накнада корисницима за коришћење заштићеног подручја. На седници је било и речи о повраћају црквене имовине реституцијом.

Једна од актуелних тема била је и обнова Краљевог конака у манастиру Светог Прохора Пчињског, као и предстојећи догађаји у току 2019. године на подручју Епархије врањске, са посебним акцентом на обележавање великог јубилеја 125 година од рођења и 40 година од упокојења Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског.

Извор: Епархиај врањска