Кипарска Црква није признала нову структуру у Украјини

На ванредном заседању Свештеног Синода Кипарске Цркве, одржаног 15. фебруара у Никозији под председавањем Његовог Блаженства Хризостома, размотрено је и питање новоостворене црквене структуре у Украјини. На званичном сајту ове Цркве појавило се саопштење из кога се види да архијереји сматрају да је Цариградска Патријаршија имала добру намеру да превлада расколе у Украјини, али у томе није успела до сада, али, у сваком случају, треба да се објасни како лица без валидних рукоположења могу сачињавати неку нову Цркву.

И мада Синод није изразито осудио украјинску расколничку Цркву, он је није ни признао. Уколико се у догледно време не постигне жељено јединство, кипарски Синод очекује да Цариградска Патријаршија одржи свеправославни сабор или саветовање предстојатеља православних Цркава по овом питању.

„Двохиљадугодишње искуство Кипарске Цркве, и свеправославне Цркве, пружа нам разлог да сумњамо у могућност ретроактивног признања хиротонија и рукоположења од стране лица која су рашчињена, изопштена или подвргнута анатеми. Рашчињења и изопштења неколицине лица која су започела украјинску кризу, признали су сви православни“, пишу архијереји Кипарске Цркве.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)