Обнова иконостаса неготинског храма

Са благословом Епископа тимочког г. Илариона у Саборном храму Свете Тројице у Неготину започета је конзервација и рестаурација иконостаса који је импозантних димензија - заузима скоро 60 квадратних метара. Дрвена оплата је осликавана техником мраморизације док су иконе сликане на ланеном платну, уљаном бојом од стране угледног српског уметника Стеве Тодоровића.

Крајем претходне године се испунила давнашња жеља како свештенства тако и бројних неготинаца и реализована прва фаза великог и значајног подухвата која је подразумевала демонтажу икона. Иконе са неготинског иконостаса рестаурираће мр Бранка Јанковић Кнежевић, редовни професор Академије уметности у Новом Саду и угледни и истакнути сликар-конзерватор.

Радове на дрвеном делу иконостаса који подразумева чишћење, ретуш оштећења и заштитно лакирање радиће мр Дарко Ђорђевић дугогодишњи вајар-конзерватор Галерије Матице српске, који је родом Неготинац.

Трошкове целокупних конзерваторско-рестаураторских радове на себе је преузела Општина Неготин на челу са председником г. Владимиром Величковићем.

-Будући да је рестаурација неготинског иконостаса подухват који захтева изузетно велика новчана средства Црквена општина Неготин је искрено благодарна председнику Вечичковићу који је разумео важност овог дела и свесрдно допринео да у овој јубиларној години када славимо осам векова аутокефалности наше помесне Цркве лепота и сјај иконостаса неготинске Саборне цркве посвећене Светој Тројице буде наше уздарје Господу и нашим славним прецима, поручују из Црквене општине Неготин.

Извор: Епархија тимочка