Освештан конак у манастиру Беркасово

Црква Свете Петке у месту Беркасово надомак Шида позната је по лековитој води која извире близу ње, због чега је све учесталије посећују хришћански верници са подручја Србије и Југоистока Европе. Светиња је проглашена манастиром 2008. године. Са благословом Епископа сремског г. Василија отпочела је изградња манастирског конака, са циљем да се створе услови за боравак макар дела верника који добровољно учествују у изградњи манастирског комплекса, као и оних који долазе да га посете из других православних земаља, нарочито Русије.

Управа за вере Министарства правде Републике Србије помогла је отпочињање поменутих радова. На позив мати Анисије, игуманије те свете обитељи, чину освећења новоизграђеног конака 16. фебруара 2019. године присуствовао је помоћник директора Управе за вере др Марко Николић. Молитвеним сабрањем началствовао је Владика сремски Василије, уз саслуживање архимандрита Гаврила, духовника светиње. Појало је сестринство манастира, као и десетак верника који редовно посећују светињу.

У трпезарији манастира за све присутне потом је уприличена трпеза љубави, током које је помоћник директора др Николић уручио мати Анисији неколико вредних монографија на дар манастирској библиотеци.   

Извор: slovoljubve.com