Обнова Саборног храма у Невесињу

Обнова Саборног храма Светог Вазнесења Господњег у Невесињу у завршној је фази. Реч је о цркви чија је градња довршена 1886. године и налази се на листи националних споменика културе. Обнова храма у центру Невесиња почела је пре десетак година и одвијала се постепено, корак по корак. Осим властитим средствима невесињске парохије, радови су финансирани уз значајну помоћ оптштине, али и прилозима верника – донатора.

Јереј Младен Чалија, старешина храма, рекао је да је у овом објекту замењен камени под, уведено грејање и изграђена хорска галерија. Урађено је и пескарење и фугирање спољне фасаде, саниран је кров и замењени прозори. Од старих камених блокова са црквеног пода, озидана је нова сувенирница и горионик за свеће. Тако и црква и црквено двориште добијају нови изглед. Унутар цркве ради се нови подни мозаик, а у току је фрескописање зидова. Све би требало да буде завршено до наредне јесени. Чалија је истакао да је освећење храма планирано да се обави за Митровдан ове године.

Црква Светог Вазнесења зидана је од 1879. до 1886. године и освећена је у време митропилита Игњатија. Током Другог светског рата, усташе су је запалиле, а последња значајнија обнова урађена је 1988. године.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка, РТРС