Архијерејска Литургија и освећење крстова у Угљешу

Архијерејска Литургија и освећење крстова у Угљешу
Архијерејска Литургија и освећење крстова у Угљешу
Архијерејска Литургија и освећење крстова у Угљешу
Архијерејска Литургија и освећење крстова у Угљешу

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 24. фебруара 2019. године светом Евхаристијом у Угљешу.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Владо Кљајић и Михаило Марјанац, пароси у пензији, протојереј Ђорђе Ковачевић, парох дарђански, и ђакон Бранимир Михајловић из Маркушице. После заамвоне молитве Владика је освештао крстове који ће красити куполу угљешког храма и људима “светлити светлошћу Христовог Васкрсења”, како је истакао владика Херувим.

По отпусту епископ Херувим се обратио сабранима: -У Име Оца и Сина и Светога Духа. Часни оци, драги народе Божји, нека је благословен данашњи дан у који смо се сабрали овде у новоподигнутом, још незавршеном али свакако велелепном храму у Угљешу. Сабрали смо се да прославимо Име Божје и да пројавимо суштину због чега се храмови граде, због чега је добро и благословено да, као народ који има немањићко наслеђе, градимо своје храмове и манастире. Овај храм се довршава и све је лепши. Надамо се да ћемо видети пуноћу ове градње када храм буде украшен у потпуности, освећен, како би свету светлио тајну Распећа и Васкрсења – то су темељи нашега живота и наше вере.

-Сабрали смо се како бисмо литургијски испунили тајну вечнога живота. Та тајна се испуњава при сваком нашем сабрању на Литургији, где смо сви као браћа у Христу испуњени вечном радошћу и истином која нас обнавља и утемељује у оној љубави којом Бог љуби човека. Данашња недеља, Недеља блуднога сина, као што смо чули кроз Свето Јеванђеље, упућује нас на жртвену Божју љубав коју не можемо ограничити на оквире овоземаљског. Божја љубав превазилази људски разум, она је вечна и непролазна, рекао је владика Херувим.

-Какви смо ми људи? Чинимо грехове свакодневно, и својим мислима и својим делима, али Бог је увек ту. Бог је милостив и излива ту љубав коју је отац у Светом Јеванђељу излио на сина који је отишао од њега. Отац се и после свега обрадовао и помиловао сина, поново му је дао наду у живот, није га одбацио. У животу ми често имамо различите побуде да критикујемо једни друге, налазимо другима замерке, иако требамо да живимо у духу Јеванђеља и љубави. Љубав се излила на овај свет Оваплоћењем Христовим у тајни Литургије, јер се у Литургији она испуњава и добија своју пуноћу. Само на Литургији сви једни друге гледамо лицем к лицу јер је то суштина и тајна вечнога живота. Нека сте благословени и нека је благословен данашњи дан, нека нас Бог све благослови да дочекамо довршење овога храма. Данашњи чин освећења часнога крста и иконе је почетак довршења овога храма. Као што смо прочитали у молитвама, ови крстови требају да светле светлошћу Христовог Васкрсења како би били наша нада и утеха на Христовом путу, на путу Јеванђеља и вечног живота. Нека сте благословени, Бог вас љубио и благословио и свако вам добро даровао! Амин!

Трпеза љубави уприличена је у Парохијском дому трудом пароха дарђанског протојереја Ђорђа Ковачевића.

Извор: Епархија осечкопољска и абрањска