40 година архијерејског служења архиепископа финског Лава

Кроз своју крстоносну историју Финска Православна Црква сведочи Христа евхаристијски и одушевљено. Једна од знаменитих личности Цркве у Финској на првом месту је њен садашњи предстојатељ – архиепископ хелсиншки и све Финске Лав (у миру Лав Маконен).

Рођен је четвртог јуна 1948. у месту Пиелавеси, у Финској, у карелској породици православних хришћана (Карелска Република је прибалтичка област, данас у саставу Русије). Ратне прилике и сложена политичка ситуација остављају своје печате на ову чудесну Божју земљу. Завршивши средњу школу у родном месту, одлази на богословско усавршавање у град Куопио, где дипломира 1972. године.

По стушању у брак бива рукоположен у чин свештеника 1973. године, а већ 1975. г. постаје службеник Светог Синода Финске Цркве. Супруга му се упокојила 1979. и он се монаши, и већ 25. фебруара 1979, руком архиепископа финског Павла и неколицине архијереја, бива хиротонисан у чин архијереја (поставши тиме други од финских предстојатеља из реда удових свештенослужитеља). Устоличен је за епископа јенсунског, викара Карелијске епархије, 1. марта 1979. године. Наредне године он је митрополит оулски.

Богослужења на српском језику последњих година у катедралном храму у Хелсинкију отпочињу на његову иницијативу. Од маја 1996. обавља дужност местобљуститеља хелсиншког, све до одлуке Светог Синода Васељенске Патријаршије. Двадесет седмог октобра 2001. потврђена је аутономија Хелсиншко–финске архиепископије у саставу Васељенске Патријаршије и избор епископа Лава  од стране Црквеног сабора Финске архиепископије за архиепископа. Устоличење је обављено 16. децембра 2001. године.

Његова Свесветост патријарх Вартоломеј посетио је Финску у септембру 2013. године.

Архиепископ Лав је стекао степен магистра богословља 1995. у Јенсуу, а почасни је доктор богословља Светосергијевског института у Паризу.

Првог марта 2019. године навршило се четрдесет година првопастирске службе архиепископа Лава у Финској Цркви.

Божидар Васиљевић