Деца с љубављу „Нашем патријарху Павлу“

Деца с љубављу „Нашем патријарху Павлу“
Деца с љубављу „Нашем патријарху Павлу“
Деца с љубављу „Нашем патријарху Павлу“
Деца с љубављу „Нашем патријарху Павлу“

Остало још мало времена до 20. марта када се завршава ликовни и литерарни конкурс „Наш патријарх Павле“, који су, за ученике основних и средњих школа у Црној Гори, расписале Епархија будимљанско-никшићка и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори.

Архијерејско намјесништво никшићко се, с љубављу, одазвало позиву за учешће у том сверадосном догађају, који се, у част и славу Патријарха српског Павла, први пут организује у Епархији будимљанско-никшићкој.

У просторијама Парохијског дома у Никшићу, где је организована настава веронауке, одвија се и ликовна радионица за децу. На тим часовима гостујући ликовни уметници подстичу креативност, негују дечји ликовни израз, развијају осећај за лепо и сензибилитет код малишана, осећај за заједнички рад и пријатељство. Полазници млађе групе заједно са свештеницима и „учитељима“ вредно се припремају за конкурс „Наш патријарх Павле“.

Лепота цртежа, живописне боје најбољи су показатељи да најмлађи и кроз овај вид уметничког стваралаштва исказују љубав према свима нам драгог и у срцима вечно живог - блаженог помена Патријарха српског Павла, великог молитвеника, истинског оца, духовног вођу, примера светости, кога су и деца знала и препознавала по речима „Будимо људи“.

Заинтересовани ликовне и литерарне радови треба да доставе, до 20. марта, на адресе Епархије будимљанско-никшићке или Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори. Затим ће жири обавити оцењивање приспелих радова и изабрати најбоље, који ће бити изложени на манифестацији „Дани Патријарха Павла“, најављеној за 14. април, у Парохијском дому у Никшићу.

Пет најбољих писаних састава и пет најбољих ликовних радова ученика основних школа биће награђено петнаестодневним боравком у летњој школи пријатељства у Србији, док ће три најуспјешнија састава и три ликовна рада ученика средњих школа бити награђени једнодневним (дводневним) излетом по српским светињама.

Организатори манифестације одлучили су да награде и ученике из Ораховца са Косова и Метохије. Основци ће као награду, такође, добити летњу школу, а старијима ће бити уприличена посета светињама у Црној Гори.

Радови се до закључења конкурса могу слати на адресе: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Римски трг 50/1, Подгорица или Епархија будимљанско-никшићка, Трг Шака Петровића 1, Никшић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка