Исповест свештенства ваљевских намесништава

Исповест свештенства ваљевских намесништава
Исповест свештенства ваљевских намесништава
Исповест свештенства ваљевских намесништава
Исповест свештенства ваљевских намесништава

Света тајна исповести уводи нас поново у виноград Господњи

Светом Литургијом пређеосвећених дарова у Храму Рођења Светог Јована Крститеља у Паунама на празник Светих мученика севастијских началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва двају ваљевских намесништава. Свету тајну исповести обавили су архимандрити Данило (Јокић) и Михаило (Биковић), старешине манастира Плужац и Јовања. Домаћин сабрања био је протојереј Драган Глигорић, старешина цркве у Паунама.

-Свети апостоли страдали су и разне муке претрпели за Христа да би проповедали Свето јеванђеље и придобили људе за Христа. Били су са Христом и непрестано се учили од Њега. Пили су са извора воде живе, а речи Спаситеља по Вазнесењу да је с њима „у све дане до свршетка века“ биле су оно што их је чинило јачим. Сабрани у овом светом храму око нашег владике, позвани смо на оно дело које су чинили и свети апостоли – да проповедамо име Христово и будемо сведоци Његовог Ваксрсења, беседио је протонамесник Драган Јаковљевић, старешина храма Успења Пресвете Богородице у Петници током свете Литургије у Паунама.

-Светом Литургијом, Господ нам је оставио могућност да и ми пијемо са извора живота. Ми овде данас и на свакој Литургији нисмо само сведоци претварања воде у вино, већ сведочимо претварању вина у тело и крв Христову. Ми нисмо сведоци храњења пет хиљада људи, већ смо сведоци како се тело раздељује и раздаје свима који приступају и никада не нестаје… Господ је знао да је дух крепак, а тело слабо, и у Цркви својој оставио нам благодатне дарове – свету Литургију и свете тајне. Данас, света тајна покајања и исповести треба поново да нас уведе у виноград Господњи. Јер, живећи у свету, свакодневно грешимо као људи. У пост смо ушли да би очишћени и промењени могли гледати лице Христово. Свети пост и света тајна покајања треба да буду прилика да се одмах мењамо, истакао је протонамесник  Драган Јаковљевић.

После свете Литургије, свештенство првог и другог архијерејског намесништва ваљевског приступило је светој тајни исповести, а потом је уприличен братски састанак у Парохијском дому цркве у Паунама. Архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић отворио је састанак благодарјем епископу Милутину што је предводио литургијско сабрање. 

-У часу Страшног суда свештеници ће дати одговор за верни народ који им је поверен. Зато је важно да га поучавају приликом обиласка домова, а то је бар два пута годишње. Да би то ваљано чинили, свештеници се морају и за своје душе постарати. Отуда је света тајна исповести веома важна за њихове душе, закључили су исповедници истакли су архимандрити Данило и Михаило.

Извор: Епархија ваљевска