Парастос монахињи Матрони (Радојичић)

Парастос монахињи Матрони (Радојичић)
Парастос монахињи Матрони (Радојичић)
Парастос монахињи Матрони (Радојичић)
Парастос монахињи Матрони (Радојичић)

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 27. марта 2019. године парастос блаженоупокојеној монахињи Матрони. -Мати Матрона предано се припремала за најзначајнији дан овоземног живота, за дан када нас Господ позива и призива Себи, рекао је патријарх Иринеј.

Поред родбине и пријатеља, парастосу су присуствовали верници који носе у срцу љубав и благопоучне речи блажене успомене мати Матроне. Патријарх српски Иринеј је потом прелио гроб монахиње Матроне вином, обишао мнашко гробље и задржао се у разговору са благочестивим народом.

***

У Господу се, после дуге и тешке болести, 17. фебруара 2019. године упокојила мати Матрона (Радојичић). Рођена је 19. јула 1950. године у Пироту од оца Милорада и мајке Стане Симеуновић као једно од њихове троје деце. У историји њене породице било је више православних српских свештеника. После Девете београдске гимназије завршила је са одличним успехом три факултетска студија: прво педагогију, затим студије српског језика и књижевности на Универзитету у Београду, а касније и студије богословских наука на Богословском институту при Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду.

Била је удата за грађевинског инжењера Милуна Радојичића са којим је у узорном браку добила две ћерке, Анђелу и Ану и унучад Милицу, Душицу и Анику. Радила је целог свог радног века као новинар и била главни уредник у више редакција. У тешким временима по српски народ посветила је, од краја 80-их година прошлог века, велики део свога живота сталним хуманитарним активностима у разним црквеним доброчинитељским удружењима и Колу српских сестара. Живећи смерно и са вером у Бога, увек је тежила да што више људи уведе у веру.

По благослову патријарха српског Иринеја, замонашена је у чин расе 5. јуна/23. маја 2015. године у манастиру Светог Илије у Очагама код Богатића, добивши име Матрона. Касније у истом манастиру прима и малу схиму. Њене планове и активности на обнови српских православних манастира, чему је била дуже времена посвећена, убрзо је прекинула тешка и неизлечива болест од које је уснула у Господу 17. фебруара 2019. године. Сахрањена је, по сопственој жељи и по благослову патријарха Иринеја, 20. фебруара 2019. године у манастиру Ваведење Пресвете Богородице на Сењаку у Београду. (Извор: Радио Слово љубве)