Бомбашки напади на Шри Ланки

Бомбашки напади на Шри Ланки
Бомбашки напади на Шри Ланки
Бомбашки напади на Шри Ланки
Бомбашки напади на Шри Ланки

Шри Ланку је јуче, у недељу, 21. априла 2019.,  на Ускрс погодила серија експлозија у којима је погинуло више од 290 особа, међу којима и 35 странаца. Међународна заједница је изразила жалост због људских жртава и осудила нападе на цркве и хотеле.

У серији напада на цркве и хотеле у Коломбу и околини погинуло је 290 особа, навела је полиција Шри Ланке. Број повређених је такође огроман - реч је о око 500 људи. Експлозије су се догодиле у црквама где су верници обележавали Ускрс, као и у луксузним хотелима у главном граду и околини.

У земљи су после експлозија отказане све прославе Ускрса. Министарство одбране је увело полицијски час од 18.00 до 6.00 ујутро по локалном времену. По целој земљи се спроводе рације.

Председник Европске комисије Жан-Код Јункер изјавио је да је ужаснут вестима о нападима и упутио саучешће властима и породицама жртвама.

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер осудио је "кукавички терористички напад“. Канцелакра Ангела Меркел  је послала телграм саучешћа председнику Шри Ланке. Немачки министар спољних послова Хаико Мас позвао је грађане Немачке који се налазе на Шри Ланки на присебност.

Аустријски канцелар Себастијан Курц изразио велики забринутост због напада.

Британска премијерка Тереза Меј упутила је изразе саучешћа породицама жртава. Председник Русије Владимир Путин осудио је "окрутне" нападе.

Нападе су осудиле заливске земље, Бахреин, Катар и Уједињени Арапски Емирати.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања изразио је данас тугу после серије напада на цркве у Шри Ланки на Ускрс и додао да су његове мисли са свим жртвама "тако окрутног насиља“. "Са тугом сам примио вести о озбиљним нападима и то баш данас на дан Ускрса, што је донело жалост и бол у неколико цркава и других места у Шри Ланки", рекао је папа упућујући традиционалну ускршњу поруку "граду и свету" (Урби ет Орби).

Папа је рекао да се моли за душе "страдалих и за повређене у нападима тог драматичног догађаја".

Полиција је саопштила да су ухапшене 24 особе,

Премијер Шри Ланке саопштио је да су службе безбедности биле "свесне информација" да може доћи до напада, али да нису реаговале.

Први извештаји о нападима стигли су око 8:45 ујутру по локалном времену - вести о шест експлозија у црквама и луксузним хотелима стизале су једна за другом.

Три цркве у Негомбу, Батикалоу и Коломбу нападнуте су за време ускршњих служби, а у исто време нападнута су и три хотела у Коломбу.

Седма експлозија одјекнула је нешто касније у близини зоолошког врта у јужном делу Коломба, а осма експлозија се чула у насељу Дематагода, такође у Коломбу.

Импровизована експлозивна направа - пластична цев дугачка 1.8 метара напуњена експлозивом - пронађена је у близини централног аеродрома у главном граду, Коломбу.

Влада Шри Ланке објавила да иза организованих самоубилачких напада на цркве и хотеле на Ускрс стоји екстремистичка група Нешенел товхид џамат.

Полиција није саопштила колико је жртава страдало на којој локацији, јавио је Ројтерс.

Међу погинулима има држављана САД, Британије, Индије, Кине и других земаља.

Извор: Б92, DW