Епископ милешевски Атанасије прославио крсну славу

Епископ милешевски Атанасије прославио крсну славу
Епископ милешевски Атанасије прославио крсну славу
Епископ милешевски Атанасије прославио крсну славу
Епископ милешевски Атанасије прославио крсну славу

Своју крсну славу, Светог великомученика и победоносца Георгија, 6. маја 2019. године, прославио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Преосвећени је предстојао Божанском Литургијом у манастиру Милешеви, уз саслужење настојатеља Светониколајевске обитељи у Бањи Прибојској игумана Теофила, духовника милешевске обитељи архимандрита Леонтија, архијерејског намесника пљеваљског протојереја-ставрофора Саше Јањића, архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Драгана Видаковића, директора радија Милешева протојереја-ставрофора Марка Папића, архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића и протођакона Николе Перковића.

На возгласе и јектеније одговарало је милешевско сестринство предвођено високопреподобном игуманијом Аквилином.

После заамвоне молитве, Преосвећени је освештао славска жита и славске колаче, јер је поред Епископа славу прославило и неколико милешевских сестара.

-Свети Георгије је био изложен очима разних људи када је полагао свој завршни испит на земљи и када је посведочио своју веру и пострадао за Господа и да су ти људи различито реаговали на његово страдање. Једни су били одушевљени његовим успехом, други су му завидели и још више се разгњевљивали против Бога, њега и свих угодника Божјих. Не смемо заборавити да је и наш живот изложен различитим погледима и различитим интересовањима људи. Неки ће желети да паднемо, неки ће нам помоћи да часно живимо овај живот и подупираће нас у добром здрављу, у добром понашању, и када се поколебамо неки ће помагати да опет пронађемо прави пут, а неки ће настојати да нас смуте. И ми смо дакле на непрестаном испиту. Цела Црква данас прославља Светог Георгија а неки га специфично прослављају као своју крсну славу и сви се обједињавамо у том слављу, једни другима честитамо, рекао је Владика.

На крају Литургије, Епископ је разговарао са ученицима Земунске гимназије који су на свом поклоничком путовању посетили и манастир Милешеву. У манастирској трпезарији уприличена је славска трпеза. После ручка, Епископ је преломио славски колач и у дому протојереја Игора Ерића у Пријепољу.

Извор: Епархија милешевска