Из Подгорице кренула свенародна литија за манастир Острог

Из Подгорице кренула свенародна литија за манастир Острог
Из Подгорице кренула свенародна литија за манастир Острог
Из Подгорице кренула свенародна литија за манастир Острог
Из Подгорице кренула свенародна литија за манастир Острог

У част Светог Василија Острошког 10. маја 2019. године из Подгорице до Горњег манастира Острог, где се чувају мошти тог великог угодника Божјег, кренула свечана свенародна литија.

Са благословом Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, уочи празника Светог Василија Острошког, ходочашће Светом Василију је кренуло у 16 часова из подгоричког насеља Коник, са места гдје ће се градити храм Светог Василија Острошког.  Група верника са Коника се прикључила полазницима литије сабраним на платоу Саборног храма Васкрсења Христовог, одакле су у 17 часова сви заједно кренули у крсни ход.

Протојереј Предраг Шћепановић, парох толошки, који традиционално предводи тај свештени вход благословио је литију и позвао велики број сабраних учесника да буду прави народ Светог Василија.

-Браћо и сестре, са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија седамнаести пут крећемо на једну дугу, али најљепшу дионицу на свијету, ка највећој светињи словенског Југа – манастиру Острог. Ова ријека младих људи сада креће полако са благословом, па вас молим да будемо прави народ Светог Василија.

Отац Предраг је казао да у литији сваке године учествује преко две хиљае људи и да су већим делом, на општу радост, то дивни млади људи. Он је литију назвао величанственом, будући да се не ради само о пукој традицији, већ је посреди жив молитвен однос са Богом и Светим Василијем. *У литију се креће са молитвом Светом Василију Острошком за здравље, радост и мир, нагласио је отац Предраг.

Најстарији ходочасник је Лука Бошковић од 83 године из Колашина коме је ово већ дванаесто учешће. Литији се испред храма прикључио и Гојко Бошковић који је дошао из Бара, а коме је ово 27 ходочашће, као и Словенка гђа Бернарда Водопивец, која 12 година из Словеније долази у походе Светом Василију Острошком Чудотворцу. Учесницима литије ће се у Вранићима прикључити верни који су пре два дана кренули из Берана и Бијелог Поља. У ходочашћу учествује и брат Теофило из Колумбије.

Поред свештеника Предрага Шћепановића, у литији су и игуман Никон Кокотовић, ђакон Иван Црногорчевић и свештеник Блажо Петровић. У току литије, верни ће од Подгорице до манастира Острог препешачити око 40 километара. Сваке године 12. маја, на дан Светог Василија Острошког, испод Острога и у самом Острогу пред ћивотом великог Божјег угодника слију се реке верника из свих крајева света, али и свих вероисповести, који долазе са вером, надом и љубављу да измоле помоћ и благослов Светог Василија.

Извор: Митрополија црногорско-приморска