У Москви се обнавља манастир из 14. века

У Москви се обнавља манастир из 14. века
У Москви се обнавља манастир из 14. века
У Москви се обнавља манастир из 14. века
У Москви се обнавља манастир из 14. века

Познат као "Првенац Московског региона", Бобренев манастир Рођења Пресвете Богородице, саграђен у 14. веку од стране кнеза Светог Дмитрија Донског, биће  обновљен. Хиљаде поклоника сваке године путује у овај манастир како би се поклонили чудесној Теодоровој икони Матере Божје, преноси 360тв.ру.

Манастирска Саборна црква Рођења Пресвете Богородице окружена је скелама,јер већ дуго чека обнову. Према предању, св. Димитрије Донски и војвода познат као Боброк обећали су да ће основати манастир ако победе у Куликовој бици.

Током ископавања утврђено је да је на месту данашње цркве стајала црква из 14. века од белог камена. Дуготрајне реконструкције завршене су 1790. године, а црква је допуњена трапезом и бочном капелом. Звоник од црвене цигле додан је у 19. веку.

Преживели су зидови, прозори и таваница остали су без икона. Међутим, током недавног богослужења један свештеник из Москве пришао је игуману манастира и рекао му да је током совјетских времена узео једну икону из манастира, а показало се да је то икона Владимирска Матере Божје. Свештеници су га дочекали на дан празновања Владимирске иконе и икона је враћена у манастир, испричао је архиепископ луковски Петар, игуман манастира.

Манастир је много тога искусио током 600 година свога постојања. Црква је оскврнављена и коришћена за складиштење током дугих година безбожничког атеизма. На територији манастира налазио се и хостел, школа, државна фарма и депонија.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)