Светојустиновска академија у Ваљеву

Са благословом и у присуству Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина 13. јуна 2019. године одржана је Светосимеоновска академија у Центру за културу Ваљево. 

Поводи су бројни: од 40 година од земаљске кончине аве Јустина, до 125 година од његовог рођења, као и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве. Поред домаћина епископа Милутина и мати Гликерије, игуманије манастира Ћелије са сестринством, академији су присуствовали Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвећена господа Епископи аустралијско-новозеландски г. Силуан, осечко-пољски и барањски Херувим, буеносајрески и јужноцентрално-амерички Кирило и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Свечаности у ваљевском Центру за културу присуствовали су бројни свештенослужитељи из Ваљевске и других епархија Српске Православне Цркве и велики број верних. Поред студената Православног богословског факултета који су отпојали више песама у част аве Јустина, Неда Николић је одсвирала на фрули две народне композиције, а Весна Крсмановић и Мила Параментић су прочитале одломке из Авине књиге Срна у изгубљеном рају

Светојустиновске беседе су изговорили митрополит Амфилохије и епископ Атанасије Јевтић, а водитељ вечери је био јереј Игор Илић. На крају се играма из Ниша представило КУД „Ђердан“. 

Митрополит Амфилохије је велику пажњу посветио актуелној ситуацији на Косову и Метохији која је страшна и тешка, али и дешавањима у Сирији и Либану где букти рат.  „Запањен сам снагом Антиохијске Патријаршије и тамошњег народа. Више је рушевина тамо, но овде, али такве вере ни у Израиљу не нађох“, каже Митрополит који додаје да се ава Јустин надахњивао вером животворном и вером која снагу црпи у страдању. „Свети Јустин је велики угодник. Познатији је у Јелади, него овде. Никад није био на Светој Гори, али је сав његов дух био испуњен Светом Гором“, истиче Високопреосвећени који закључује да време аве Јустина тек долази. 

Поред митрополита Амфилохија који се у својој младости надахљивао мудрошћу аве Јустина, исто је чинио умировљени епископ Атанасије Јевтић кога је Ава замонашио и коме је дао монашко име. „Ава Јустин је био човек радости и човек суза, једно је у друго претварао“, наглашава епископ Атанасије који говори и о чудима Преподобног Јустина. „Владика Николај је повукао живу границу српске светости, Јустин је то потврдио“, каже епископ Атанасије који беседу завршава речима да је Црна Гора ново Косово и да је мржња покретач сукоба. „Али надамо се да ће проћи“.