Петровдан и Павловдан у Славонији

Петровдан и Павловдан у Славонији
Петровдан и Павловдан у Славонији
Петровдан и Павловдан у Славонији
Петровдан и Павловдан у Славонији

Храмовна слава у Кућанцима. Петровдан у парохији слатинској.

Сабор Светих дванаест апостола – Павловдан, молитвено је прослављен и ове године светом Литургијом у храму Светих првоврховних апостола Петра и Павла у Кућанцима. С верним народом, свештенством, монаштвом и поклоницима из Батајнице, Београда и Новог Сада, уз саслужење свештеног клира, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован.

Архипастирском беседом о празнику Светих апостола, по читању одељака из Светог Писма, окупљене је поздравио Преосвештени Владика. После причешћа светим Даровима, по свршетку свете Литургије, оци су освештали славски колач и жито, а затим се речима благодарности на овом заједничком молитвеном слављу, Преосвештеном Владици, свештенству, гостима и верном народу обратио надлежни парох протојереј Драган Гаћеша.

На крају свете Литургије, домаћини храмовне славе предли су Преосвештеном Владици икону Господа Исуса Христа, дар за новообновљени храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима.

Празник Светих апостола Петра и Павла – Петровдан, молитвено је прослављен 12. јула 2019. године у свим парохијама Епископије славонске. Светом Литургијом и освештањем славског колача и жита, Свете првоврховне апостоле верници су свечано прославили и у парохијским храмовима у Катинцу, Доњим Граховљанима, Даруварском Брестовцу и Човцу код Окучана, где је тај празник храмовна и парохијска слава.

Храмовну славу и празник светом архијерејском Литургијом коју је, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Шаулића, јереја Ивана Аврамовића и ђакона Милана Јовића, служио Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован, прославили су и верници парохије слатинске.

Архипастирском беседом о животу и делима првоврховних апостола и њиховој мисији на ширењу Христове науке, по читању одељака из Светог Писма, присутнима се обратио Преосвештени Владика. После учешћа скоро свих окупљених у светим Даровима, по свршетку свете Литургије, благословом Преосвештеног Владике оци су освештали славски колач и жито.

Извор: Епархија славонска