Прослава јубилеја и храмовне славе у Десимировцу

Прослава јубилеја и храмовне славе у Десимировцу
Прослава јубилеја и храмовне славе у Десимировцу
Прослава јубилеја и храмовне славе у Десимировцу
Прослава јубилеја и храмовне славе у Десимировцу

Доласком Епископа у јутарњим сатима 20. јула 2019. године започета је свечаност о слави цркве Свете великомученице Недеље у Десимировцуосвећене пре осам дценија.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован уз саслужење архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, архијерејског намесника крагујевачког протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја Милана Томића и ђакона Уроша Костића.

Лепоту богослужења употпунили су чланови певачког друштва Србски православни појци, као и мноштво верног народа и деце која су побожно у дивном реду и поретку учествовала у светој служби.

У част заштитнице села, у години када се обележава 80 година од освећења светог храма, мештани су предвођени својим свештеником, са благословом епископа Јована, урадили подно грејање у храму и исти украсили новом керамиком и иконом Свете Недеље која се налази изнад улазних врата храма, а коју је, после освећења славског колача, Епископ такође освештао.

Овогодишњи колачар г. Владимир Миловановић је одликован архијерејском захвалницом, као и домаћини господа Милинко Милојковић, Милан Симић и Милоје Смиљковић, гђе Зорица Милојевић и Лелица Ђурић. Одликована је и уредница емисије Шумадијски праг гђа Катарина Мировић због изузетне сарадње са управом храмом и мештанима приликом снимања емисија о обичајима крсних слава и Бадњег дана у Шумадији.

После свете Литургије, културно-уметнички програм извела су деца предвођена професорима из Груже. Уследио је славски ручак у сали Црквене општине десимировачке уз помоћ вредних чланица Кола српских сестара из Десимировца. У току ручка у част Свете Недеље неколико изворних песама отпевала је млада парохијанка Катарина Богдановић из Церовца, победница на Шумадијском такмичењу изворних песама, праћена професорима музичког васпитања из крагујевачких средњих школа.

Надлежни парох је заблагодарио Епископу на посети, као и члановима Удружења добровољних давалаца крви при храму Свете Недеље, који су уочи славе организовали акцију добровољног давања крви у сарадњи са Клиничким центром из Крагујевца.

Извор: Епархија шумадијска