Вучедолска битка је залечила косовске ране

Вучедолска битка је залечила косовске ране
Вучедолска битка је залечила косовске ране
Вучедолска битка је залечила косовске ране
Вучедолска битка је залечила косовске ране

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 29. јула 2019. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог свештеномученика Атиногена на Вучјем Долу, чиме је молитвено обележена 143-годишњица славне Вучедолске битке и прослављена храмовна слава.

Преосвећеном Епископу је саслуживало више свештеника и свештеномонаха епархија Будимљанско-никшићке и Захумско-херцеговачке, уз молитвено учешће верног народа сабраног из разних крајева Црне Горе и Херцеговине. Речима архипастирске беседе обратио се владика Јоаникије, који је казао да је сабор на Вучјем Долу сабрање у име Божје и Светог свештеномученика Атиногена:

-Сабрали смо се са разних страна, јер овај љетњи сабор на Вучјем долу сабира све оне који држе сјећање шта значи Вучји До за Бањане, Рудине и цио српски народ. Сабирамо се, већ, неколико година, у новоподигнутом и освећеном храму, славимо име Божје, служимо свете службе, призивамо благодат Пресветог Духа, пјевамо у славу Божју, причешћујемо се светим тајнама Христовим. Ми овдје не долазимо као на неки општенародни сабор, него као на празник, а и јесте велики, црквени празник. Свети свештеномученик Атиноген је светац који је наше претке закрилио са Неба и својим молитвама укријепио њихове деснице те су овдје извојевали величанствену побједу над непријатељем наше отаџбине, наше свете вјере православне и непријатељима крста.

-Прошло је толико година и деценија, али се није заборавила слава Вучедолских јунака, Црногораца и Херцеговаца заједно, које је предводио краљ Никола. Тада није било никакве подјеле, него су се звали по мјесту. Овдје је стара историјска Херцеговина, а и Црну Гору, добрим дијелом, населили су Херцеговци, и Петровићи су Херцеговци. То јединство нашег народа, наших предака је било непоколебљиво, јединство у вјери, у језику, једнодушност, јединство у памћењу Косовског завјета и Косовске жртве. И Вучји До је доживљен као ново Косово, а битка Вучедолска, као сјајна побједа, залијечила је косовске ране, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије, подсетивши:

-На тај начин су говорили и мислили краљ Никола, Петровићи и наши преци. Тако је пјевао и велики пјесник Његош: Благо томе ко се ту нагнао, већ га ране не боле косовске. Са тим сјећањима долазимо овом светом храму, сабирајући се у славу Божју, а када се сабирамо у име Божје ми доносимо наше радости, и жалости, памћење, историју и све се то освећује и сагледава из божанске перспективе. Господ Исус Христос кријепио је наше претке својом благодаћу, својим Крстом и Васкрсењем, те су чували своју вјеру. Онај народ, који чува вјеру сачуваће своје име и своју отаџбину, културу, традицију, а вјера је главна. Зато је много важно да, када се сабирамо овдје, да приступамо овој светињи са страхом Божјим и са љубављу, докле траје света служба Божја да нам то буде главно.

Владика будимљанско-никшићки је оценио да црквено-народни сабор на Вучјем Долу има значајну културну димензију:

-То је лијепо и богоугодно. Оно што у храму доживимо претачемо у наш разговор и цијело славље, које слиједи после свете службе. Даће Бог, да будемо сложни и јединствени, да имамо љубави и разимијевања међу собом, да подржавамо једни друге. Како год ко мислио, али, без народне слоге, разумијевања и без дијалога нема нам опстанка.

Епископ Јоаникије је нарочито поздравио свештенство и народ Епархије захумско-херцеговачке, који сваке године долазе на Вучји До „мјесто на ком се потврђује наше вјековно јединство“.

По благослову владике Јоаникија, празник Светог свештеномученика Атиногена и храмовну славу цркве, подигнуте у славу црногорско-херцеговачких јунака изгинулих у славној бици на Вучјем Долу честитао је свештеник Вељко Ковач из Гацка:

-Ми смо, заиста, браћа и један народ, а кад брат брата зове у помоћ, кад га зове на радост, или жалост, брат не испутује ништа, него одмах долази. Тако је између Херцговаца и Црногораца увијек било, тако је сада, и тако ће бити док Христос поново не дође. Нека је срећна слава овог дивног храма, слава свих нас и слава Божја, јер смо се, у слави Божјој, данас окупили око Тијела и Крви Христове, као што су наши преци, борећи се за ту вјеру, овдје пострадали и извојевали велику побједу над непријатељем Крста.

После светог богослужења одржан је пригодан културно-уметнички програм у којем су наступили бројни песници и народни гуслари. Предавање на тему битке на Вучјем Долу одржао је др Васиљ Јововић:

-Црногорци су битку на Вучјем Долу сврстали у највеће датуме ратне историје против Турака, кроз читав 18. и 19. вијек. У народној свијести Вучји До је надвисио Граховац, побједа на Вучјем Долу одјекнула је Европом. Битка на Вучјем Долу продужетак је Косовске битке, па као што је у Самодржи цркви „три неђеље тридес калуђера“ причешћивало војску, тако су и овдје, на Црном Куку, митрополит Иларион и архимандрит Висарион Љубиша освештали 150 ратних застава. Касније је Петар Лубарда сликао Битку на Вучјем Долу као диптих слике Косовски бој. Кнез Никола је у ратном прогласу написао: `Ја вас нећу позивати као кнез Лазар: “Ко не дође….“ јер знам сви ће те за мном… Мурат узе царство наше – Мурату га и отети ваља!` То је било у вријеме кад је образ био црногорски устав, како је казао Љуба Ненадовић, који је одушевљен Вучедолском битком, одмах 1876. године спјевао пјесму „Груда земље“, пјевајући о Црној Гори, Црногорцима, књазу Николи, груди црногорске земље.

Храмовна слава прослављена је ломљењем славског колача и трпезом братске љубави. Прославу су организовали парохија бањско-рудинска и Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка