Слава манастира Светог Стефана у Горњем Жапском

Слава манастира Светог Стефана у Горњем Жапском
Слава манастира Светог Стефана у Горњем Жапском
Слава манастира Светог Стефана у Горњем Жапском
Слава манастира Светог Стефана у Горњем Жапском

У манастиру у Горњем Жапском прослављен Свети архиђакон Стефан, страдалник Христов, који се молио Господу да не узме за зло џелатима који га каменоваше и његово тело бацише да га пси разнесу.

Апостолу и првомученику Христовом, бескомпромисном борцу за сведочење истине и разобличавање идолопоклонства, толико поштованом у Срба да је и светородна лоза Немањића, чији је заштитник био управо тај свети муж, као прво име свакоме од владара имала за име Стефан - Стефан Немања, Стефан Првовенчани, Стефан Урош, Стефан Милутин, Стефан Драгутин... - посвећен је манастир Епархије врањске у селу Горње Жапско.

Прослава празника Преноса моштију Светог архиђакона Стефана започела је дан раније, у навечерје празника 14. августа 2019. године, када је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије извршио чин освећења новосаграђене гостопримнице, а затим служио празнично бденије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије. На бденију су појале монахиње Светостефанске обитељи. 

Сутрадан, 15. августа 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету архијерејску Литургију. Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, као и гостујући свештеномонаси из манастира Сукова (Епархија нишка), Јошанице (Епархија шумадијска) и Лешја (Епархија крушевачка).

Светој Литургији присуствовали су председник Скупштине града Врања г. Ненад Тричковић са сарадницима, градска већница за културу и верске заједнице гђа Зорица Јовић, командант 4. бригаде Копнене војске генерал Слободан Стопа са сарадницима, представници организација, друштва и институција.

На крају Литургије и свечане литије око храма, епископ Пахомије је извршио чин благосиљања кољива и славских колача које су припремиле сестре Светостефанске обитељи, са настојатељницом игуманијом Јефремијом, као и кум славе г. Станиша Цветковић са породицом из Бујановца. За следећу годину кумста се прихватио г. Драган Ђорђевић из Врања. 

Извор: Епархија врањска