Митрополит Онуфрије послао писмо подршке Српској Православној Цркви у Црној Гори

Његовом Високопреосвештенству
Високопреосвећеном Амфилохију
Архиепископу цетињском и Митрополиту црногорском и приморском

Ваше Високопреосвештенство,

Многоуважени владико!

Ми у Украјини са великом тугом примамо вијести о погоршању положаја Православне Цркве у Црној Гори. Вијести, које до нас стижу, говоре о опасности од насилног одузимања светиња и рушења појединих поклоничких и молитвених мјеста, као и још много чега, што не може да не уноси немир у наше душе и срца.

Такође, упознати смо са недавним Предлогом закона, којег су изнијеле црногорске власти, а са циљем доношења цијелог низа дискриминаторских мјера према Митрополији црногорско-приморској Српске Православне Цркве, а по питању црквене имовине. На жалост, све се то догађа на фону подршке појединих политичара и других националистички настројених лица којима је страна истинска природа Цркве, како би Православље у Црној Гори одвојили  од древне традиције српског народа.

Нарочито ми у Украјини снажно осјећамо искушења која су сколила вјерни народ Црне Горе, јер код нас, такође, не престаје прогон светог Православља који подржавају поједини представници украјинске државе. Свештенство и вјерни народ Украјинске Православне Цркве и даље пролази кроз слична искушења, гдје неки политичари ради пролазних интереса овог свијета настављају да дијеле Тијело Цркве Христове и уносе дух секуларизма у Црквено двориште. Зато данас у молитви један за другог наша срца куцају заједно. 

По ријечима Светог Писма, ако страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд прославља, с њим се радују сви удови (Види 1Кор 12, 26). У овим еванђелским ријечима ми налазимо снагу и утјеху, а наша туга претвара се у радост.

У име Епископата, клирика и вјерног народа Украјинске Православне Цркве, братски и молитвено подржавамо Вас, драги владико Амфилохије, и повјерену вам паству, и желимо Вам непрестану помоћ Божију у вашем тврдом ставу за чистоту Православне вјере и непоколебивост јединства Цркве Христа и Бога нашег која је стуб и тврђава истине (1Тим 3, 15).

С братском љубављу у Христу

Онуфрије
Митрополит кијевски и све Украјине
Предстојатељ Украјинске Православне Цркве

Извор: Митрополија црногорско-приморска