Епископ Јоаникије служио у Павином Пољу

Епископ Јоаникије служио у Павином Пољу
Епископ Јоаникије служио у Павином Пољу
Епископ Јоаникије служио у Павином Пољу
Епископ Јоаникије служио у Павином Пољу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 25. августа 2019. године свету архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Павином Пољу.

Преосвећеном Епископу је саслуживало више свештеника и свештеномонаха, а у литургијском сабрању молитвено су учествовали бројни верници.

Архипастирским словом обратио се владика Јоаникије, говорећи о значају великих и нарочитих празника на које се сабира цела православна васељена: Преображењу Христовом и Успенију Пресвете Богородице.

-Ако је Господ Исус Христос пројавио такву свјетлост свог божанства и ако је та свјетлост дотакла Његове ученике, осјетили су је, доживјели, упили својим бићем, срцем, душом, умом, онда је наша вјера свјетла, наша вјера није тама него свјетлост, наша вјера је радосна, па тако и наша дјела треба да буду свјетла, да и наше мисли буду свјетле и наше ријечи. То може да буде, ако су добре мисли то су свијетле мисли, ако су добра дјела то су свијетла дјела, ако су дјела која чинимо у славу Божју она добијају напролазну, вјечну вриједност, рекао је епископ Јоаникије и додао:

-У таквој вјери сабирамо и у храму у Павином Пољу, који је посвећен Успенију Пресвете Богородице. Ми, хришћани, понекад, се питамо како то да славимо дан када се неко упокојио, јер по логици овог свијета треба славити дан кад се неко роди. У хришћанству се слави мученичка смрт неког од мученика или успеније, уснуће, час смрти. Смрт праведника је потврда његовог живота и његове вјере, највећа потврда, печат. То је завршетак, круна његовог живота овдје на земљи. Као што у Светом писму пише: Спомен је праведника са похвалама или Чесна је пред Господом смрт светаца Његових. Они који су живјели у вјери, издржали до краја и упокојили се у вјери, то више хришћани не рачунају као обичну смрт него је то побједа над смрћу, зато што вјера има силу васкрсења. Као што је Христова смрт била преславна, живоносна, Христовом смрћу ми се ослободисмо од смрти, бесједио је Владика будимљанско-никшићки.

-Пресвета Дјева Богородица је отплатила дуг гријеху као ћерка Адамова, потомак Адамов, као сви ми људи. Њена смрт је била прелазак у нови живот. И то се показало неколико дана после, када је дошао апостол Тома, који није присуствовао сахрани. Отворили су гроб, није било тијела Пресвете Богородице и Свети Оци кажу: Како Она Која је носила у себи Живот божански, вјечни, Која је Христа родила да буде потчињена смрти? Како да Она Која је постала извор Живота буде потчињена смрти? Она се показала јачом од смрти, Њена смрт је била само враћање дуга Адамовог, иначе је прешла у нови живот, као што Свети пророк Давид пјева: Стаде Царица с десне стране Теби, а то значи стаде Царица с десне стране Сина свога. Пресвета Богородица је Царица. Наша вјера је таква, вјера у свјетлост Божју, у истину Божју, правду Божју, вјера у Васкрсење, вјера у посредништво Пресвете Богородице и Светих Божјих угодника према нама, казао је епископ Јоаникије и подсетио је на речи једног од Светих Отаца да су сви свети, и анђели и људи,  примили делимично светост од Бога Који је Извор светости, а Пресвета Дјева Богородица, Која је носила у својој девичанској утроби Спаситеља света и од Које се Господ Исус Христос оваплотио, Она је примила пуноћу освећења.

-Зато је Она узвишенија од анђела, од арханђела, пророка, апостола и од свих светих. Она је Царица над свима светима са Сином својим. Господ Исус Христос је Цар над царевима и Господар над господарима, а Његова Пресвета Мајка такође се назива Царицом. Она је брза Помоћница и Посредница свим хришћанима, истакао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

-И храм Успенија Пресвете Богородице у Павином Пољу сведочи о томе. По предању, овдје је, још у доба Немањића, била црква Успенија Пресвете Богородице, која је касније запустјела. Сабрали смо се данас овдје са нашим свештеницима, монаштвом и народом да се унапријед порадујемо слави која долази. Посебно поведите рачуна како славите храму овог светог храма, јер слава није у јелу, пићу и богатим трпезама, него је слава да, прво, прославимо име Божје, да се помолимо Богу и Пресветој Богородици, да се лијепо припремимо кад долазимо у храм, да приступимо Чаши Господњој и причестимо светим тајнама Христовим, па када се осветимо, кад осјетимо ту небеску радост у нашем срцу, онда ће нам све бити угодно, поручио је владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка