Сусрет за мир у Мадриду

Сусрет за мир у Мадриду
Сусрет за мир у Мадриду
Сусрет за мир у Мадриду
Сусрет за мир у Мадриду

По одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј узео је учешћe, у пратњи јереја Филипа Милуновића из Беча, од 15. до 17. септембра 2019. године на 34. Међународном сусрету за мир у Мадриду, у Шпанији.

Заједница Сан Еђидио је позвала верске и политичке лидере, знамените личности из света науке и културе, политике и друштва, професоре и стручњаке за међуцрквена и међуверска питања из целог света на скуп чија је тема била „Мир без граница“.

Међу знаменитим предавачима су били: Високи комесар за избеглице Уједињених нација Филипо Гранди, председник Централноафричке Републике г. Фаустин Туадера, ректор Ал-Аксара Универзитета из Египта Мохамед Ал-Махра Зави, Митрополит волокаламски г. Иларион као и главни рабин из Тел-Авива г. Исраел Меир Лау. Од православних великодостојника скупу су присуствовали архијереји из Васељенске, Александријске, Московске и Румунске Патријаршије, као и и такође митрополити Јеладске, Албанске и Украјинске аутономне Православне Цркве. У име Римокатоличке Цркве на скупу учествовали су, између многобројних кардинала и надбискупа, умировљени Кардинал Валтер Каспер и познати Надбискуп Винченцо Паља из Ватикана.

Оснивач невладине организације Сан Еђидио г. Андреа Рикарди, на отварању конференције, срдачно је поздравио високе госте. Скуп су поздравили и Надбискуп Мадрида Његова Узоритост Кардинал Карлос Осоро Сијера и министар спољних послова Краљевине Шпаније г. Јосеп Бореј Фонтејес. Епископ Андреј је организаторима пренео срдачне поздраве и молитвене жеље Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Светог Синода Српске Православне Цркве. У току конференције, епископ Андреј је предводио радну групу која се бавила питањем хришћанског поимања хуманизма и глобализације. Испред знамените катедрале у Мадриду која се налази непосредно поред Краљевске палате, 17. септембра одржана је завршна манифестација када је прочитан и потписан Апел са ове конференције за мир и правду у свету.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска