Епископ Силуан богослужио у манастиру Пустињи

Епископ Силуан богослужио у манастиру Пустињи
Епископ Силуан богослужио у манастиру Пустињи
Епископ Силуан богослужио у манастиру Пустињи
Епископ Силуан богослужио у манастиру Пустињи

Као и приликом сваког боравка у Епархији ваљевској, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Пустињи, месту за које је посебно духовно везан, јер управо ту, у храму Ваведења Богородичиног, примио је монашки постриг.

У Литургији је молитвено учествовао Епископ ваљевски г. Милутин, док је саслуживало свештенство из Ваљева. Значај манастира и монаштва које у њима живи и молитве приноси велики је за све нас, јер нас управо оне чувају у сваком тренутку нашег живота и остваривања хришћанских подвига и мисија у овом свету. Господ нам увек пружа руку и призива. Када уђемо у загрљај Његов, схватамо да без Господа Христа не можемо опстати у овом свету, беседио је владика Силуан.

-Благодат Божја је та која осмишљава све оно што човек чини и даје снагу да превазилази сва искушења на која наилази. Данашње Јеванђеље (Мт 15, 21-28) веома је поучно, јер говори о томе колико је потребна вера. Жена Хананејка, припадница многобожачког народа, када је завапила Христу да помогне њеној од демона страдалој кћери, Он је ћутао. Она није посустала, него је наставила да вапи и потресно је пала крај Њега. Тај дирљив моменат препознајемо и у нашим животима, када нам је заиста тешко, када осетимо бреме живота, падамо и вапијемо Богу. Та молитва је најјача и покреће Господа да нас Својом благом руком помилује и да снагу, рекао је владика Силуан. 

-Жена Хананејка није посустала ни када јој је Господ Христос рекао да је послат изабраном народу Израиљевом. Прошавши тај „испит вере“, остала је у њој чврста, вапила је Богу и Он је услишио њену молбу да јој кћер оздрави. Господ и пред нас ставља сличне испите. Браћо и сестре, морамо да прођемо кроз огањ на земљи. Посматрајући ове фреске, не заборавимо да је и земаљска реалност светитеља била наша реалност. Реалност борбе, плача, подвига, вапаја, страдања, крвопролића за истину Божју овде на земљи... На крају, нису од Господа одступили, већ као Хананејка вапили Њему и нашли утеху у Његовој испруженој руци. Тако и ми на нашем хришћанском путу треба да се трудимо да и у најтежим ситуацијама знамо да је Господ са нама. Да је Његова рука близу и да је потребно имати вере, закључио је епископ Силуан, благословивши сабране на Литургији. Такође, истакао је Владика, молитвено у древној светињи Епархије ваљевске су, иако физички удаљена, и његова духовна чеда са Петог континента.

Ј. Ј.  

Извор: Епархија ваљевска