Епистемологија Светог Јустина Поповића

Институт за филозофију и друштвену теорију, сала на IV спрату, 22. октобар 2019. године у 12 часова

Свeти Јустин (Поповић) један је од најзначајнијих теолога, филозофа и светитеља Српске Православне Цркве. Некадашњи професор Богословског факултета у Београду, који је одлуком комунистичких власти искључен из наставе и осуђен на кућни притвор у манастиру Ћелије код Ваљева, провео је више од 30 година делујући као духовник, свештенослужитељ и плодни писац. Његова сабрана дела издао је манастир Ћелије, у коме се данас налазе његове свете мошти.

Ава Јустин је био учитељ неких од најутицајнијих данашњих теолога у српском православљу, а његова дела, писана једноставним и за народ пријемчивим језиком, обраћају се неким од најзначајнијих филозофских и животних тема попут личног морала, брака, породице, политичких односа, учешћа у заједници, па чак и питањима европске политике и међународних односа.

У једном од својих најзрелијих дела Тумачењу Јеванђеља по Јовану ава Јустин, између осталог, на једноставан али филозофски плодан начин излаже своје виђење хришћанске епистемологије или теорије сазнања. Она је, за аву Јустина, заснована на непосредном сведочењу које није само рецептивно, него је делатно и подразумева како етички тако и метафизхички слој мишљења. У том смислу, та тема је филозофски изразито релевантна у данашњим дебатама о рационализму и ирационализму, као и о улози метафизике личности у епистемологији.

Говоре: Епископ славонски Јован (Ћулибрк), др Слободан Продић, проф. др Александар Фатић