Председник Јелинске Републике: "Холокауст најокрутнији злочин против човечности"

На инаугурацији новог крила Јеврејског музеја у Солуну у недељу 27. октобра 2019. председник Јелинске Републике Прокопис Павлопулос истакао је неопходност да увек имамо на уму да је холокауст најокрутнији злочин против човечности и да се ту не треба уљушкавати, јер се на нашем континенту поново појављује опасност од носталгије за нацизмом и фашизмом.

Као чланови међународне заједнице морамо имати на уму, зарад добра човечанства, да је холокауст био најгрознији злочин против њега, јер је вређао људско постојање у својој сржи и тотално дискредитовао вредност човека, његовог живота и слободе и његовог достојанства. Из тог разлога, он се никада више не сме поновити, рекао је Павлопулос. Не би требало да верујемо да су ноћне море Другог светског рата коначно окончане све док услови који могу довести до њиховог поновног појављивања не буду отклоњени, нагласио је Председник и објаснио да се то углавном односи на неконтролисано ширење неједнакости и потирање социјално правне државе, коју користе за развој сопствених динамичких, нацистичких и фашистичких формација које су се поново појавиле у Европи. „То су разлози због којих се јазбина присталица тоталитарних идеологија мора сузбити у корену“, нагласио је он.

Павлопулос је рекао да је његово присуство данас у Музеју минимална почаст сећању на солунске Јевреја и на све трагичне жртве холокауста „независно од националности“.

Председника су у Музеју поздравили председник Главног одбора јеврејских заједница у Грчкој и председник Јеврејске заједнице Солуна Давид Салтиел. „Сматрамо да је Ваше присуство овде још један допринос грчке државе и Вас лично сузбијању антисемитизма у међународном окружењу које углавном заборавља зверства прошлости“, рекао је Салтиел и истакао да је Музеј трајни подсетник на дуго јеврејско присуство у Солуну.

Извор: orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)