Духовна aкадемија у Сурчину у част Свете Петке

Духовна aкадемија у Сурчину у част Свете Петке
Духовна aкадемија у Сурчину у част Свете Петке
Духовна aкадемија у Сурчину у част Свете Петке
Духовна aкадемија у Сурчину у част Свете Петке

Празниковање Божје угоднице Свете и Преподобне мати Параскеве која је и заштитница храма у Сурчину, почело је вечерњим богослужењем са петохлебницом које је служио протојереј Душко Ђеорђић, парох сурчински. Ученици основних школа „22. октобар“ и „Вук Караџић“ припремили су кратак програм у славу и част велике светитељке са вероучитељем Николом Ерцегом и вероучитељицом Николином Маркош. За певницом су појали протојереј Страхиња Голијан, парох сурчински и вероучитељ Никола Ерцег.

Духовно вече у славу Свете Петке започела је водитељка празничног програма Милица Прибић обраћајући се свима присутнима речима: „Високопречасни оци, драги наши родитељи, наставници и другари вечерас смо за Вас примерили кратак програм у славу Свете Петке. Сутрашњи празник нас подсећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и ценимо дела непролазне вредности. Ученици наше школе су се потрудили и припремили за нас текстове и песме које ће нас поучити о Светој и Преподобној мајки Параскеви, другари изволите.“

О животу светитељке говорила је Милица и Николина Миљуш, док су молитве светитељки изговарале Тара Трајковић и Лара Радованов. Ко су Светитељи и о њиховом значају за наш живот говорили су Матеја Ђорђевић и Дарко Михајловић.

„У срцу хришћанског живота налази се љубав. Господ нам је рекао да на двема заповестима почивају сви закони. То је закон љубави према Богу и љубави према човеку. Да бисмо их испунили, морамо стећи оне врлине које човека воде ка љубави, а једна од тих важних врлина је смирење“, читала је Ања Марковић и Зорана Тадић, док су Урош Босанац, Лука Девић и Драгана и Јана Миленковић казивали о неосуђивању и врлинослову.

Има и других тема које су нашле своје место у овом кратком празничном исказу: о миротворству (Ана и Софија Новичић); о трудољубљу (Даница Мрвић); о освећењу свете водице (Викторије Павловић).

У току духовне вечери у овом празничном програму наступио је и Црквени дечји хор Звончићи из Сурчина под диригентском руком г. Николе Ерцега. У њиховом наступу на самом почетку програма у складу са јубиларном годином и свеопштом прославом осам векова постојања и стицања аутокефалности Српске Православне Цркве, и с тим у вези, у њиховом извођењу чули су се Тропар Светоме Сави, као и Ми смо деца неба. У другом делу програма чули смо њихово изузетно извођење песме Говори Господе. У препуној цркви ученика са одушевљењем се слушала песма коју је извео Црквени дечји хор Кажи мени ђаче.

Духовно вече у славу Свете Петке завршено је надахнутим обраћањем Звончића из Сурчина са песмицом Света Петка и водитељке програма Милице Прибић у име свих другара, речима: „Захваљујемо се најпре нашој заштитници и молитвеници Светој и Преподобној мати Параскеви, свештеницима Црквене општине Сурчин, нашим родитељима, вероучитељима и наставницима, и свима вама драги наши другари који сте дошли да заједно у радости испратимо ону која нас је током свих година увек у радости и граји окупљала као звоно које на нови почетак подсећа, узвикујући громогласно: Света и Преподобна мајко Параскево ти помози“.

Старешина цркве Свете Петке, протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски, честитао је свима навечерје празника, изражавајући велику захвалност деци за изузетно припремљену академију у славу и част заштитнице храма и свих нас, Свете Петке и позвао чланове Црквеног дечјег хора Звончићи да се придруже црквеном хору Покрова Пресвете Богородице, узму учешће у Литургији, јер, они су будућност српског рода.

Извор: Епархија сремска