Петковдан прослављен у никшићком Саборном храму

Петковдан прослављен у никшићком Саборном храму
Петковдан прослављен у никшићком Саборном храму
Петковдан прослављен у никшићком Саборном храму
Петковдан прослављен у никшићком Саборном храму

У 19. недјељу по Духовима, на празник Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, 27. октобра 2019. године, света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургијом је началствовао протојереј Остоја Кнежевић, старешина Саборног храма, уз саслужење протојереја Василија Брборића и Миодрага Тодоровића, као и ђакона Константина Дојића.

Бројни верни народ молитвено је учествовао у литургијском сабрању, са којима и свечари, који Свету Петку прослављају као небеску заштитницу. После читања светог Јеванђеља, сабраним верницима обратио се протојереј Миодраг Тодоровић који се осврнуо на јеванђељску причу о девојкама које су кренуле у сретање Женику, од којих њих пет бејаху паметне па узеше уље за светиљке своје, а других пет бејаху луде и не узеше уље у посудама са својим свјетиљкама.

-Тако и ми људи који немамо љубави, који немамо вјере, који немамо Духа Светог јесмо светиљке које не свијетле, јесмо празне светиљке гдје се пламен вјере не зажиже. Као такви бићемо подобни оном човјеку који ће живјети само по правилима земаљске логике, навео је свештеник Тодоровић, који је честитајући празник подсетио:

-Данас прослављамо дивну светитељку Преподобну мати Параскеву, која је имала изобилно уља у својој светиљки, имала изобилно Духа Светог, о чему и данас свједоче њене свете мошти, које се налазе у румунском граду Јашију. Није ни чудо кад је султан Бајазит понудио нашој царици Милици да бира шта хоће, да је дарује, мислећи по својој земаљској логици да ће она тражити посједе, злато или благо овоземаљско, а она је тражила мошти Преподобне мати Параскеве и добила их је. То је та свјетлост и зато се царица Милица уподобила Преподобној Параскеви, касније се замонашила и постала монахиња Евгенија. Из њених моштију, из њених дјела и данас до нас допире тај пламен Духа Светог, беседио је протојереј Миодраг Тодоровић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка