Дан ослобођења Херцег Новог

Дан ослобођења Херцег Новог
Дан ослобођења Херцег Новог
Дан ослобођења Херцег Новог
Дан ослобођења Херцег Новог

Евхаристијаким сабрањем у манастиру Савини, којим је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, старешина Саборне цркве Светог Спаса на Топлој и намесник новски, 11. новембра 2019. године је почела прослава Дана ослобођења Херцег Новог у Првом светском рату.

Саслуживаливао је игуман савински протосинђел Макарије и свештенство херцегновског протопрезвитеријата. После Литургије, испред споменика херојима Великог рата отпојане су химне и молитве парастоса.

У вечерњим часовима у херцегновској дворани „Парк“ одржана је свечана академија на којој је беседио философ др Часлав Копривица са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. У програму су учествовали хорови „Свети Василије Острошки”, „Свети Сава“, “Рождество“ (Бијела), чланови КУД „Илија Кишић“ (Зеленика), солисти Светлана Бубања и Душан Тадић.

Свечаности су организовале невладине организације из Херцег Новог: “Српски Соко”, “Матица Боке”, СПКД “Просвјета“, Коло српских сестара Херцег Нови, Друштво за архиве и повјесницу херцегновску, Витешко друштво „Свети Стефан и Карађорђе“.

Извор: Митрополија црногорско-преиморска