Митрополит Амфилохије: Мошти Светог Василија Острошког на црквено-народном сабору у Никшићу

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у интервјуу за портал Митрополије и Радио Светигору најавио је да ће мошти Светог Василија Острошког бити донете на поклоњење на црквено-народном сабору у Никшићу 21. децембра 2019. године.

Митрополит је истакао да је личност Светог Василија она која не дели људе већ вековима обједињује око својих светих моштију, не само православне, већ и све душе жедне и гладне Бога и љубави Божје. „Свети Василије ће поново доћи у Никшић, његове мошти ће бити на поклоњење у његовом храму у Никшићу.“

Митрополит је нарочито изразио забринутост због ситуације у којој се Црна Гора налази: „Много је дубока и компликована прича у Црној Гори и не смије се дозволити да се будућност Црне Горе гради на богомржњи и братомржњи, већ на помирењу и братској слози. Позивамо све, без разлике, као што долазе у Острогу на поклоњење, да дођу и у Никшићу, јер Свети Василије не гледа ко је ко, ко је муслиман, ко је православац него све прима. Снимљен је и филм о једној муслиманки из Казахстана која је имала виђење Светог Василија и која је добила исцјељење у манастиру Острог, а скоро и неки римокатилици из Дубровника“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска