Папа, Јустин Велби и Џон Чалмерс објавили заједничку поруку вођама Јужног Судана

Папа Фрања, англикански примас и бивши модератор Шкотске презвитеријанске Цркве послали су председнику Јужног Судана Салви Киру Мајардиту и вођи опозиције Риеку Мачару заједничку честитку за Божић и Нову годину.

Уздижемо Христу Спаситељу своје молитве за Вашу исказану посвећеност путу помирења и братства, стоји у поруци Поводом Божића и почетка Нове године папа Фрања, англикански примас Јустин Велби и велечасни Џон Чалмерс, бивши модератор Шкотске презвитеријанске Цркве, послали су заједничку поруку председнику Јужног Судана Салви Киру Мајардиту и вођи опозиције Риеку Мачару, у којој јемче своју близину у њиховим напорима за што скорији договор око мировног споразума.

Осим тога, политичким вођама и свим становницима Јужнога Судана изразили су најлепше жеље мира и благостања. Уздижемо Христу Спаситељу своје молитве за Вашу изражену посвећеност путу помирења и братства, истакли су Папа, Велби и Чалмерс и призвали изобилни Божји благослов на политичке вође и цели Јужни Судан, пожелевши да Господ Исус, Цар мира, расветли и води њихове кораке у добру и истини, како би им се омогућила прижељкивана посета тој драгој земљи.

Наиме, на крају молитве Ангелуса, 10. новембра, папа Фрања је изразио жељу да следеће године посети Јужни Судан, а после састанка с кентерберијским архиепископом Јустином Велбијем у Ватикану, средином децембра, обојица су изразили намеру да заједно посете ту афричку земљу уколико сукобљене стране до фебруара следеће године формирају Владу националнога јединства.

Извор: Vatican News(са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)