Првојерарси - 800 година у трону Српске Православне Цркве

Првојерарси - 800 година у трону Српске Православне Цркве
Првојерарси - 800 година у трону Српске Православне Цркве
Првојерарси - 800 година у трону Српске Православне Цркве
Првојерарси - 800 година у трону Српске Православне Цркве

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома, 12. јануара 2020. године у Културном центру Источно Сарајево отворена је изложба радова полазника школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске, поводом 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве.

Изложба, која је реализована под менторством проф. Горана Јанићијевића носи назив Првојерарси - 800 година у трону Српске Православне Цркве и представља репродукције ликова архиепископа и патријараха, поглавара Српске Православне Цркве на фрескама, иконама и портретима.

У име Високреосвећеног Митрополита Хризостома присутне је поздравио протонамесник Младен Дробњак, руководилац Православног центра: -У црквеној пјесми пјевамо да је Свети Сава био вођа, првопрестолник и учитељ Пута који води у живот.  Српска Црква коју је он мудро устројио обликовала је биће српског рода, те са правом можемо рећи да је она изњедрила и културу и писменост нашег народа и у тешким временима је чувала. Наследници Светог Саве, архиепископи и патријарси српски наставили су дјело Светог Саве предводећи свој народ путем који води у вјечни живот. Ова свјетила рода нашег обасјавала су таму незнања и утврђивали свој народ у истини и вјери, предводећи и носећи крст свог народа у периоду тешких искушења... Гледајући ликове изображене на фрескама, иконама и портретима, подсјећајући се на славну историју рода нашег, не можемо а да се не дивимо овим дивним мужевима Цркве Христове. У свјетлости празника Рођења Христовог којег славимо у овим благим данима молимо се Богомладенцу Христу да нас молитвеним заступништвом наших Светих отаца сачува и спаси, а нарочито се молимо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији и у Црној Гори.

Отварање изложбе својим наступом уљепшали су чланови Музичког састава Катера на челу са јерејем Видаком Вујадиновићем.

Изложбу су подржали Министарство цивилних послова БиХ, Секретаријат за вере Владе Републике Српске, Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Источно Сарајево, као и општина Источно Ново Сарајево. Изложба ће бити отворена до 18. јануара 2020. године.

Извор: Митрополија дабробосанска