Базилика Светог Петра у Риму поново отворена

Базилика Светог Петра у Риму, која је последња два месеца била затворена за туристе због мера предузетих за сузбијање ширења вируса корона, поново ће се отворити за посетиоце у понедељак, 18. маја 2020. године, речено је у Ватикану.

Откако је почела пандемија, Ватикан је одлучио да примењује иста здравствена правила као и Италија. 

Базилика Светог Петра, као и три друге папске базилике у Ватикану, требало би да се придржавају препоруке италијанског Министарства унутрашњих послова  и да ограниче присуство на верским сслужбама у затвореним местима богослужења на 200 људи. Екипа за чишћење дезинфиковала је 23 000 квадратних метара базилике.

Људима који присуствују службама у папској базилици Светог Петра и у другим папским базиликама у Риму провериће се температура термоскенером као део мера за смањење ширења вируса, саопштила је ватиканска штампа.

Нова правила за цркве у Италији предвиђају ограничен број људи у црквама, физичко одстојање и ношење маски, али она не намећу употребу термалне камере за мерење високе температуре, чињеница која подразумева да ће папске базилике имати чак строжа правила. 

Извор:Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)