Поводом установљења празника српског јединства

Наши преци су вјековима као свједочанство и опомену о важним историјским догађајима подизали завјетне храмове.

Поводом одлуке државног руководства Републике Србије и Републике Српске о установљењу заједничког празника - Дана српског јединства, слободе и националне заставе, подсјећамо на идеју Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија о градњи Храма српског јединства.

Празник српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, обиљежаваће се поводом дана када је пробијен Солунски фронт. Саборност и јединство српски народ остварује, и оствариваће, управо у својој Цркви кроз сва покољења. -Потребно нам је јединство српског народа, јединство са Црквом и са матицом Србијом и желимо да изградимо завјетни храм код Бијељине који би објединио српски народ са обје стране Дрине и свједочио да смо један народ који живи у слози, рекао је владика Фотије. 

Владика је додао да би требало да завјетни храм, који ће бити посвећен Светом Сави и Светом Симеону Мироточивом, буде изграђен у близини будућег ауто-пута који ће спајати српски народ. -Та црква би требало да буде нешто што нас повезује и обједињава како у Републици Српској, тако и у матичној држави Србији, наглашава Епископ. Према његовим ријечима, нови велелепни храм биће завјетна црква ширег значаја од обичне парохијске цркве, јер ће окупљати Србе са свих континената. 

Извор: Епархија зворничко-тузланска