УНИЦЕФ: Деци је потребна стална подршка у Бејруту

Three months after the Beirut port explosionНови УНИЦЕФ-ов извештај објављен у среду 11.11.2020. наглашава чињеницу да деци и породицама и даље треба витална подршка недељама након експлозије која је потресла главни град Либана Бејрут.

Прошло је 100 дана од како је масивна експлозија разорила луку Бејрут, остављајући смрт и разарање за собом.

Нови извештај који је у среду објавила УН-ова агенција за децу УНИЦЕФ упозорава да многoј деци и породицaмa и даље треба „кључнa подршкa“ месецима након катастрофе.

Извештај под називом „Дизање после уништења. 100 дана УНИЦЕФ-овог одговора на експлозије у Бејруту и ​​пут који предстоји деци и породицама “, приказује лоше стање.

Извештај наглашава да су многа деца била погођена траумом током и након експлозија, а добротворна организација ради на пружању психосоцијалне подршке родитељима, неговатељима и деци.

Дванаестогодишњи Хусеин само је једно од деце која су добила ову врсту помоћи. „Престао сам да користим боју на цртежима који приказују мој живот, јер се тога дана све променило“, рекао је. Хусеин живи у градској четврти Карантина која је била једна од најтеже погођених. Сада десет недеља од катастрофе, Хусеин и многа деца попут њега поново уче да се смеше. „Боја се поново враћа у мој живот“, рекао је.

Према представнику УНИЦЕФ-а у Либану Јикие-у Мокуо-у, „док непосредни ожиљци почињу да зарастају, захваљујући изванредним напорима на терену, дубоке ране - и видљиве и невидљиве - деце и породица у земљи која се суочава са више хитних случајева захтеваће трајну солидарност, посвећеност и подршку.“

Током последњих неколико недеља, УНИЦЕФ и његови партнери обезбедили су преко 22.000 деце млађе од пет година неопходним додацима исхрани, као што су витамин А, високоенергетске кексе и оброци за храну у хитним случајевима.

Такође је поново успоставио везу за снабдевање водом у 1.060 зграда, неопходну за хиљаде људи, а резервоари за воду постављени су у три тешко погођене болнице.

Иако је много посла учињено на ублажавању патње, дечја агенција наглашава да „сам број деце, родитеља и неговатеља којима и даље треба подршка, значи да је хитно потребно повећати финансирање кључних програма, као што је и заштита деце.“

Извор: Vatican News