Округли сто: Порицање холокауста и геноцида у Другом светском рату

Поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, 8. новембра 2007. године у Дому Војске у Београду, на иницијативу и у организацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и Министарства вера Републике Србије, а у сарадњи са Јеврејском заједницом у Србији, одржаће се низ манифестација којима ће се у нашој земљи обележити Дан који су установиле Уједињене нације у знак сећања на Кристалну ноћ 9. новембра 1938. године.

Програм који би требао да се одржи 8. новембра у Дому војске у Београду предвиђа академију са предавањем госта из јерусалимског центра за проучавање холокауста Јад Вашем као и изложбу о деци - жртвама јасеновачког система логора коју је припремио Музеј жртава геноцида. Предвиђено је да се на отварању академије и изложбе присутним обрате духовни, политички и војни званичници.

Истога дана у Дому Војске одржаће се округли сто на тему Порицање холокауста и геноцида у Другом светском рату у чијем раду ће учествовати представници Српске Православне Цркве, Јеврејске заједнице у Србији, представници Министарства вера, еминенти стручњаци и познаваоци ове проблематике, као и представници других националних институција.

Да подсетимо, у својој бризи за очување спомена на Великомученички Јасеновац као догађај који је изменио српску историју, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је 2003. године основао Одбор за Јасеновац ставивши му у задатак да брине о Спомену Новомученика Јасеновачких и о местима њиховог страдања. Одбор за Јасеновац је покренуо низ научних, меморијалних и образовних пројеката у земљи и иностранству који помажу у откривању и објављивању истине о логору смрти Јасеновац. Одбор за Јасновац чине највиши представници Српске Православне Цркве, представници удружења логораша као и представници удружења Срба из Хрватске. Председник Одбора за Јасеновац Светог Арехијерејског Сабора Српске Православне Цркве је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем.

Више о Одбору за Јасеновац Светог Архијерејсог Сабора Српске Православне Цркве мођете видети на адреси http://www.jasenovac-info.com/