Нови храм у Епархији аустралијско- новозеландској

Храм

Његово Преосвештенство Епископ aустралијско- новозеландски Г. Иринеј, заједно са председником повереништва мисионарске парохије Светог Симеона Богопримца и Свете пророчице Ане из Морија, господином Милованом Цикотом, у пратњи представника обласног већа Морија, посетили су 22. јануара 2008. године господина Варвика Воткинса, генералног директора катастарског одсека парламента Новог јужног велса у Сиднеју.

Господин Воткинс је пажљиво саслушао молбу Преосвећеног Епископа Иринеја и излагање чланова делегације о неопходности додељивања земљишта Српској православној заједници Морија за подизање њихове Богомоље, црквеног и парохијског дома, школе и пензионерског насеља. Ова мисионарска парохија тренутно има шездесет чланова а судећи по тренду трајног досељавања Срба у овај крај где већ годинама редовно долазе на одмор у лековите бање и изворе овај број ће се у непосредној будућности значајно увећати.

После озбиљне и плодотворне дискусије српска заједница стекла је начелно одобрење за додељивање дуго и молитвено очекиваног земљишта. Будући центар налазиће се на предивној локацији, у троуглу значајних аутопутева, врло доступан како центру Морија тако и суседном граду, Лајтнинг Риџу, познатом аустралијском налазишту црних опала, где се налази већ разрађени центар Српске православне мисионарске парохије Светог Великомученика Георгија.

Исте вечери градоначелник Морија и службено је објавио вести из Сиднеја које су са радошћу дочекане од стране свих грађана а са посебном духовном радошћу локалних православних хришћана, нарочито Срба.

Храм Поред предвиђеног парохијског центра планирано је да у другој фази развоја обласно веће објави тендер за подизање читавог једног насеља око овог центра, што је велика прилика за стално насељавање и трајно уживање у природним лепотама Морија и тамошњим лековитим бањама и термалним изворима. Очекује се да ће храм бити подигнут у наредних пет година као и да ће бити један од најлепших српских храмова у Аустралији. По речима господина Воткинса, од Српске православне цркве очекује се да заблиста као препознатљива «икона» Морија и читавог региона.

Извор: Епископ аустралијско-новозеландски