Обележене 202 године од битке на Чегру

У граду на Нишави у среду је пригодно обележена 202. годишњица битке на Чегру, чувеног боја из 1809, за време Првог српског устанка, у којем је погинуло око 3.000 Срба под командом легендарног ресавског војводе Стевана Синђелића. Истовремено, посечено је и скоро двоструко више Турака...

У духу традиције и обичаја, у осам сати у капели код Ћеле-куле, одржан је помен чегарским јунацима, који је служило свештенство Цркве Светог Николе. Затим је, у Спомен-комплексу на Чегру - уз полагање венаца - одржана церемонија одавања државних и војних почасти изгинулима, после чега је уследио и пригодан уметнички програм.

У кулу сазидану од српских глава крајем лета 1809. испрва су биле узидане 952 лобање, по 17 у 56 редова, а до данас их је сачувано само 58 - међу којима и Синђелићева. Капела је подигнута 1892, а обновљена уочи обележавања 180-годишњице боја на Чегру. Споменик је 1979. године, одлуком Скупштине Србије, проглашен за културно добро од изузетног значаја.

- Савремена Србија, у чије су стварање уткане и чегарске жртве, опредељена је да живи у миру, сарадњи и пријатељским односима са свим суседним и другим народима и државама - поручио је помоћник министра за рад, социјална и борачка питања Миро Чаваљуга.

Иначе, организатор државне церемоније била је Влада Србије - Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова.

Према историјским изворима, војвода Стеван Синђелић - суочен са губитком борбе против бројчано надмоћнијих Турака - пуцао је из кубуре у магацин барута, а у експлозији су погинули преостали Срби.

Од осталих историјских занимљивости, треба подсетити како је заповедник тадашњег Ниша, Хуршид-паша, после битке на Чегру заповедио да се од српских глава сагради јединствени споменик и сведочанство страдања једног народа - Ћеле-кула.

Извор: Новости