Обиљежена храмовна слава у мјесту Липа

Владика зворничко-тузлански Господин Василије преломио је славски колач поводом храмовне славе у мјесту Липа на Вучијаку.

Храм је подигнут у спомен на пострадале српске жртве у Отаџбинском рату и саграђен је на петомеђи општина Добој, Дервента, Брод, Оџак и Модрича.

Парастосу, који је служио Владика Василије, присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске господин Петар Ђокић.

„Христос васкрсе! Велики Његош је рекао:"Благо оном ко до вијека живи имао се рашта и родити"! Господ Исус Христос је много боље рекао:" Доћи ће вријеме када ће сваки који вас убије мислити да Богу службу чини". Такође нас је поучио Христос: "Не бојте се оних који убијају тијело". Ове Христове ријечи уливале су вијековима снагу у нашем народу да Бог онима који вјерују у Њега даје снагу да истрају у невољама. То се десило у скоријој прошлости када су најбољи синови и кћери нашега народа на просторима Републике Српске бранили крст часни и слободу златну, отаџбину, светиње, огњиште и земљу крвљу натопљену", истакао је Владика Василије и додао: "Српски народ у Републици Српској жели да живи у заједници са свим народима добре воље. Никада не говорите избјеглице, нарочито они који воде државу, него прогнано, протјерано становништво, јер нико не бјежи од топле погаче. Очекујемо да се Србима омогући да се врате на своја вијековна огњишта, да им се обнове куће, споменици на гробљима, као што се то чини другим народима у Републици Српској. Боже дај да руководство, без обзира на страначке припадности, буде сложно око основних питања очувања Републике Српске. Браћо и сестре, долазимо сваке године на овај дан на Вучијак и призивајмо у молитвама ове новомученике да измоле код Господа љубав Срба са Србима и Срба са свим народима који желе да живе са њима у миру и достојанству."

Извор: Епархија зворничко-тузланска