Обнова цркве у селу Преодац

Већ дуги низ година постоји иницијатива да се започне обнова спаљеног храма Силаска Светога Духа на апостоле у селу Преодац, општина Босанско Грахово, међутим, до саме обнове протеклих година није дошло из оправданих разлога.

Наиме, 2005. године, накод нашег постављења на парохију граховску, када смо сагледали конкретну ситуацију на терену утврдили смо разочаравајуће стање што се тиче вјерских објеката а то је да су све цркве биле или девастиране или запаљене и да су требале хитну обнову како би се сачувало оно што се могло сачувати. Храм Светих апостола у Бос. Грахову је био девастиран и током 2007 и 2008. године извршена је његова комплетна обнова те је освећен 28.09.2008. године. Храм Покрова Пресвете Богородице у селу Маринковци код Грахова такође је у рату био опљачкан и девастиран. У току истих, 2007 и 2008. године извршена детаљна обнова фасаде и крова храма и остаје да се до краја ове 2010 године заврши и обнова ентеријера па да се и ова светиња освети. Храм Силаска Светога Духа на апостоле у селу Пећи, општина Босанско Грахово такођер је чекао много, чак више од пола вијека да се започне са његовом обновом и она је уз благослов нашег Владике Г. Хризостома и уз Божију помоћ ипак започела. До краја августа мјесеца 2010. године очекујемо да се на храму заврше сви груби грађевински те кровопокривачки радови те да се приступи осталим радовима, постављању столарије, изради фасаде и ентеријера храма.

Мало по мало, годином за годином, дошло је , хвала Богу, вријеме, да се започне обнова и горе поменуте светиње храма Силаска Светога Духа на апостоле у селу Преодац.

Дана 01. јула 2010. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Хризостома, а на захтјев пароха граховског протонамјесника Александра Рељића и уз велики труд и залагање Господина Драгана салића, у Бања Луци, сазван је и одржан састанак иницијативног одбора за обнову горе поменуте светиње.

На сједници је присуствовао велики број мјештана села Преодац, Потоци те Тичево који тренутно живе од Бања Луке до Београда и Новог Сада, који су уложили велики труд и несебичну љубав, и одазвали се овом нашем позиву, како би смо заједничким снагама, и уз Божију помоћ, напокон, почели обнову овог светог храма. На сједници је изабран Грађевински Одбор за обнову ове светиње и то у следећем саставу:

Предсједник г. Салић Драган из Бања Луке
Подпредсједник г. Милан Бенић из Преоца
Секретар протонамјесник Александар Рељић, парох граховски
Благајник г. Тртић Анђелко из Преоца
Члан Драган Лукач из Потока
Члан Глигић Бошко из Бања Луке
Члан Билбија Марко из Београда

Имена чланова Одбора ће по хитном поступку бити достављена надлежном епархијском Архијереју на благослов и верификацију како би што прије био озваничен те да крене са својим редовним активностима око обнове ове светиње.
Упоредо са обновом храма у Преоцу овај Одбор ће бити задужен и за изградњу спомен капеле на планини Шатор, код чувеног шаторског језера. Административне припреме за изградњу ове капеле су у току и трудићемо се да већ до Илиндана ове године организујемо освећење земљишта на којем ће капела бити изграђена.

протонамјесник Александар Рељић

Извор: Епархија бихаћко-петровачка